FOTO Klaus Iohannis a ajuns în Kenya, prima țară din turneul african. A fost primit de miniștri

Iohannis Africa
Foto: X

Președintele Klaus Iohannis a ajuns luni seara în Kenya, într-o vizită oficială de trei zile, informează presa kenyană. Oficialii guvernamentali kenyeni au publicat pe rețelele sociale mai multe imagini de la sosirea în Kenya a șefului statului român.

„Liderul român, alături de Prima Doamnă Carmen Johannis, au fost primiți de miniștrii Eliud Owalo și Peninah Malonza”, titrează o știre publicată de Kenya Broadcasting Corporation (KBS), conform digi24.

„În prezența ministrului pentru Economie Digitală Eliud Owalo, am avut deosebita onoare de a-i primi pe Excelența Sa, Președintele Klaus Iohannis al României, și pe Prima Doamnă Carmen Iohannis, aflați într-o vizită oficială. Karibuni Kenya!”, a scris ministra pentru Dezvoltare Regională, Peninah Malonza, într-o postare publicată pe contul X/Twitter.

 

Iohannis Africa1
Foto: X

Ministrul pentru Economie Digitală Eliud Owalo a precizat că Iohannis se află într-o „vizită de stat” de patru zile în Kenya. Klaus Iohannis va fi primit marți, 14 noiembrie, de președintele kenyan William Ruto.

Conform unui oficial al administrației kenyene, vizita deschide calea cooperării în domeniile comerțului, investițiilor și educației.

„Punctul central al zilei de joi îl reprezintă o vizită Liceul de fete Uthiruy, ceea ce subliniază angajamentul României în materie de educație și dezvoltare a tineretului”, a precizat Sam Terriz, oficial în administrația de la Nairobi.

„Vizita marchează primul contact cu Africa, la cel mai înalt nivel politic și diplomatic, al unui președinte al României din ultimii 30 de ani și are scopul de a revigora relațiile României cu țările de pe acest continent”, se arată în articolul publicat de KBC despre vizita președintelui Iohannis în Kenya.

Iohannis Africa2
Foto: X

Iohannis i-a decorat pe președinții Kenyei, Tanzaniei, Cabo Verde şi Senegal cu Ordinul Naţional „Steaua României”

Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat pe omologii din Republica Kenya, Republica Unită Tanzania, Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde) şi Republica Senegal cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan. Potrivit decretelor publicate luni în Monitorul Oficial, şeful statului i-a decorat pe preşedintele Kenyei, William Kipchirchir Samoei arap Ruto, preşedintele Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, preşedintele Cabo Verde, Jose Maria Neves, şi pe preşedintele Senegalului, Macky Sall, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan în semn de „înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare” dintre România şi cele patru state africane. Cele patru decrete au fost semnate vineri de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, începând de marţi până pe 23 noiembrie, un turneu în mai multe state africane: vizite de stat în Kenya, Tanzania şi Republica Cabo Verde, precum şi o vizită oficială în Senegal. Potrivit programului, marţi, cu prilejul vizitei de stat în Republica Kenya, şeful statului va fi primit de preşedintele William Ruto cu care va avea convorbiri oficiale şi tete-a-tete, urmate de declaraţii de presă comune. De asemenea, vor fi semnate documente oficiale privind mediul şi cooperarea politică.

Ulterior, Iohannis va participa la sediul ONU de la Nairobi la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP – United Nations Environment Program. Miercuri, el va inaugura o donaţie din Programul de asistenţă pentru dezvoltare al României pentru o unitate de învăţământ – Uthiru Girls High School. În Republica Unită Tanzania, şeful statului va avea consultări politice cu preşedintele Samia Suluhu Hassan. În cadrul vizitei de stat în Republica Cabo Verde, Iohannis va avea consultări cu preşedintele Jose Maria Neves.

Iohannis Africa3
Foto: X

Programul oficial va include, de asemenea, întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho. Totodată, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foştii studenţi din Cabo Verde care au învăţat în România.

În contextul vizitei oficiale în Republica Senegal, preşedintele Klaus Iohannis va avea consultări politice cu omologul Macky Sall. Programul oficial al vizitei mai include, printre altele, participarea celor doi şefi de stat la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenţii ale ONU prezente în această ţară.

Preşedintele Iohannis va avea o întâlnire şi cu foşti studenţi senegalezi în România.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL