Skip to content
Politică

FOTO Noua ”achiziție” a PSD, Alexandru Rafila, e PSD-ist de peste un deceniu: Cariera politică a tehnocratului de la OMS

Inquam Photos / Ilona Andrei
" "

Vestea înscrierii președintelui Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, în PSD și candidatura sa la parlamentare a luat prin surprindere opinia publică, însă microbiologul cochetează de mult timp cu social-democrații. În urmă cu 10 ani, de pildă, Rafila era chiar vicepreședintele departamentului de sănătate al PSD.

Una dintre personalitățile sistemului medical românesc în ultimii 20-25 de ani, extrem de vizibil mai ales în pandemie, Rafila va candida primul pe lista PSD pentru Camera Deputaților. Reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a prezentat joi, la braț cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, drept un tehnocrat care lasă cu greu cariera de specialist în microbiologie pentru una nouă, de politician.

" "
" "

„Îi mulţumesc domnului preşedinte Ciolacu pentru încredere. A fost un pas dificil pentru mine, recunosc, dar având o carieră adiministrativă în spate, am considerat că pot să ajut această ţară, împreună cu alte colegi, încât să putem să avem o legislaţie în domeniul sănătăţii care să facă posibil un deziderat pe care noi nu l-am atins. accesul la servicii de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila.

Consilierul lui Bazac și specialistul lui Ponta

Numai că prezența medicului microbiolog în siajul PSD nu e deloc nouă. În perioada decembrie 2008-octombrie 2009, de exemplu, a fost consilier personal al ministrului PSD al Sănătății, Ion Bazac.

De asemenea, Alexandru Rafila a fost secretar de stat pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică în guvernul Ponta, între mai 2012 și ianuarie 2013, pe vremea USL.

În ianuarie 2012, vicepreşedintele Departamentului Sănătate din PSD, Alexandru Rafila, declara: „Partidul Social Democrat a format un grup de lucru care să elaboreze un pachet de patru legi sectoriale în domeniul sănătăţii care să reglementeze sănătatea publică, asigurările de sănătate, asistenţa medicală şi funcţionarea instituţiilor din sănătate. Sănătatea nu are nevoie de o lege mamut, ci de un set de legi sectoriale. Setul de legi va fi <armonizat> în USL, va fi dezbătut public şi va constitui baza unei noi legislaţii în domeniul sănătăţii, dacă în toamna acestui an PSD va reveni la putere”.

Alexandru Rafila în 2012, când era vicepreşedintele Departamentului Sănătate din PSD (FOTO: Agerpres)

Alexandru Rafila, medic primar în specialităţile de medicină de laborator / microbiologie şi sănătate publică, este şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

A absolvit facultatea în 1987 şi şi-a obţinut titlul de doctor în medicină în 2004. Între 2001 și 2004 a fost director general în cadrul Ministerului Sănătății, iar între decembrie 2004 și mai 2006 a fost director general al INSP.

În prezent este reprezentant OMS, NATO şi al Comisiei Europene. A deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014). Recent a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizaţii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *