Skip to content
Politică

FOTO Președintele Iohannis a semnat decretul de decorare a lui Hedi Fried, supravieţuitoare a Holocaustului

" "

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, joi, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan-Lucian Aurescu, decretul de decorare a lui Hedi Fried, psiholog şi scriitor din Regatul Suediei.

hedi_fried_18638600

" "
" "

Sursă foto: româniatv.net

„În semn de profund respect pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, pentru contribuţia deosebită avută la promovarea valorilor toleranţei şi la mai buna cunoaştere a istoriei Holocaustului, președinte Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler lui Hedi Fried, psiholog şi scriitor din Regatul Suediei”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Hedi Fried s-a născut în Sighet şi a fost deportată, împreună cu familia, la Auschwitz, în 1944. Părinţii săi au fost ucişi acolo la puţin timp. Pe 15 aprilie 1945, după un an de chinuri crude prin lagărele de la Auschwitz-Birkenau şi Bergen-Belsen, cele Hedi şi sora sa au emigrat în Suedia.

Pentru că a supravieţuit Holocaustului, Hedi Fried s-a făcut psiholog. A fost primul psiholog din lume care a constituit grupuri speciale pentru psihoterapia supravieţuitorilor Holocaustului. Aşa a şi ajuns unul dintre protagoniştii filmului documentar „Ultimul supravieţuitor”, regizat de americanii Michael Pertnoy&Michael Kleiman. Hedi Fried a scris patru cărţi despre viaţa sa, informează româniatv.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *