Skip to content
Politică

FOTO Prezență surpriză la evenimentul PNL: „Nu mi-e dor de nimic în politică, cu excepția unui singur lucru”

captura PS News

Prezență surpriză la aniversarea a 147 de PNL: Crin Antonescu, fost președinte al liberalilor și fost aspirant al președinției României, a participat marți la evenimentul la care a participat inclusiv șeful statului, Klaus Iohannis.

„Eu mă aflu la o anumită distanță mare de viața politică și de PNL. Aș vrea să vă spun, dacă tot am această șansă – mulțumesc domnului președinte Ciucă pentru această invitație extrem de elegantă – că uneori distanța e bună, e sănătoasă, distanța temperează entuziasme și furii, dezinfectează frustrări, îmblânzește iluziile. De asemenea, și cel mai important, pentru mine, cel puțin, distanța îți dă șansa de a fi un pic mai optimist decât ești când te afli în teren” a spus Crin Antonescu, fost lider al PNL, la evenimentul de aniversare.

Crin Antonescu, la aniversarea PNL/ captură video

Fostul lider liberal spune că ”în viața politică de zi cu zi ești, vrei, nu vrei, actor, sub tirania amănuntului, dar, de la distanță eliberat, scutit de tirania amănuntelor, poți să vezi ceva mai mult și mai bine, ai această șansă, nu spun neapărat că eu o valorific, dar simt că distanța e bună”.

„Cu fiecare an care se adaugă vârstei extraordinare a acestui partid, revin câteva întrebări, dacă nu le punem chiar noi, cei care suntem membri, le pun cei mai dragi prieteni ai noștri: Voi sunteți urmașii Brătienilor? Voi sunteți Partidul Național Liberal? Este Partidul Național Liberal – ca să mă exprim elegant – la înălțimea așteptărilor și istoriei sale?” a continuat Crin Antonescu. ”Sigur că e aproape la modă să răspunzi sau să se răspundă că nu, de parcă foarte mulți dintre cei care fac asta ar ști foarte bine cum era Partidul Național Liberal cu care ne compară” a afirmat Crin Antonescu. ”Sigur că cel mai adesea nu e la înălțimea așteptărilor sau la înălțimea istoriei. Nu e nimic nou și nu e un motiv de disperare. Dacă răsfoim publicistica lui Mihai Eminescu, vom vedea că părerea, sentimentele și atitudinea lui Eminescu față de liberalii aceia, față de primul Brătian erau chiar mai dure decât ale distinșilor noștri directori de conștiință de astăzi.” a continuat liberalul.

Întrebând dacă e România de astăzi România liberalilor de atunci sau a lui Mihai Eminescu de atunci, Crin Antonescu răspunde că ”nu, în general”, adăugând că ”suntem cu siguranță ceva din România liberalilor de atunci”. ”Se incriminează dezbinarea, despre care îndrăznesc să spun că e congenitală. Nu a fost doar în politică, nu doar în PNL, a fost în marea familie a Brătienilor, a fost între tată și fiu, între mari conducători ai acestui partid, mari intelectuali și mari patrioți. Dezbinarea este un element cu care PNL a trăit, a crescut și care s-ar putea să-i fie congenitală” mai spune Crin Antonescu.

„Două lucruri nu se pot nega: dvs., membrii PNL sunteți urmașii Brătienilor. Partidul nu s-a născut că un grup de oameni au dezgropat un brand și au înființat un partid ca pe un ONG. Nu mi-e dor de nimic în politică cu excepția unui singur lucru: emoția trăită acum 30 de ani când oameni precum Dinu Zamfirescu erau vii, nu erau o formalitate. Al doilea lucru pe care vreau să-l spun e că nu e mare eveniment din istoria României de care PNL să nu fie legat. Nimic mare nu s-a făcut fără participarea și a PNL, asta este mândria sau povara dvs, asta poate fi șansa ca un partid cu istorie copleșitoare să aibă mereu viitor” a mai afirmat Crin Antonescu.

Crin Antonescu, fost președinte interimar al României, vreme de o lună și jumătate, în perioada suspendării din funcție a lui Traian Băsescu, a dispărut complet din peisaj încă din anul 2016, atunci când i s-a încheiat mandatul de senator.

El s-a retras din prim-planul vieții politice într-o perioadă de plină ascensiune, nemaicandidând la nicio funcție publică. De asemenea, el nu s-a mai întors nici la catedră, acesta fiind profesor de istorie, dar nu a trecut nici în mediul privat. Potrivit informațiilor ce apar în declarațiile de avere ale soției sale, deputatul european Adina Vălean, acesta nu a mai ”produs” niciun venit din anul 2016, notează Wowbiz.ro.

Declarațiile de avere indică astfel că ultimul venit al lui Crin Antonescu a fost indemnizația de senator pe care acesta o avea în urmă cu cinci ani, în valoare de 62.651 lei pe an. Apoi, Adina Vălean nu a mai completat nimic în dreptul veniturilor soțului ei, cel puțin nu până în anul 2020, atunci când soția lui Crin Antonescu a depus ultima ei declarație de avere.

Dar asta nu înseamnă că familia are probleme financiare, iar ultima declarație de avere spune că soția lui Crin Antonescu a obținut în ultimul an fiscal de la Parlamentul European venituri cumulate în valoare de aproape 200.000 de euro. Aceștia au împreună trei imobile și un teren de 4.000 mp în Prahova, au 3 mașini și bijuterii în valoare de 18.000 de euro. De asemenea, Crin Antonescu are și un credit de 120.000 de euro pe care urmează să-l lichideze anul acesta.

Nu se știe cu exactitate ce anume l-a făcut pe Crin Antonescu să iasă brusc din viața publică. Cu toate acestea, unii vorbesc despre un dosar care l-ar fi speriat pe acesta. Aparent, un controversat om de afaceri i-ar fi vândut lui Crin Antonescu un apartament într-un complex rezidențial dezvoltat de el, la un preț preferințial. L-ar fi denunțat pe Crin Antonescu la DNA, iar acesta ar fi preferat să se retragă, ca să nu devină o țintă a procurorilor, mai spune sursa citată.

George Crin Laurențiu Antonescu s-a născut la 21 septembrie 1959, în Tulcea. El este un om politic român, președinte al Partidului Național Liberal din 2009 până în 2014 și președinte al Senatului României între 2012-2014.

Ce le-a transmis Iohannis liberalilor veniți la Vila Florica

​Președintele Klaus Iohannis, prezent marți la evenimentul de aniversare a 147 de ani de la înființarea PNL, organizat la Muzeul Național Brătianu – Vila Florica, că „timpul luptelor politice interne a trecut” și că „prioritatea absolută este aceea de a gestiona eficient aceste crize serioase cu care ne confruntăm”.

„Destinul României moderne este strâns legat de destinul Partidului Național Liberal, de curajul și înțelepciunea unor lideri vizionari, care au contribuit decisiv la reformarea societății românești. Nu trebuie să uităm că România și-a proclamat independența, în 1877, în timpul marii guvernări liberale, iar fundamentul pe care s-a clădit statul român modern a fost liberalismul. Politica liberală a lui I.C. Brătianu a făcut posibilă o dezvoltare accelerată a țării.

Este bine ca din timp în timp să ne raportăm la istorie, pentru a înțelege de unde am plecat, ce am reușit să construim între timp, dar și ce mai avem de făcut pentru a ne îndeplini obiectivele.

Drumul meu s-a despărțit de Partidul Național Liberal în 2014, când am preluat primul mandat de Președinte al României, dar în toți acești ani am rămas mereu alături de Partidul Național Liberal și Partidul Național Liberal alături de mine, pentru că, nu-i așa, ne unește aceeași credință puternică în valorile și principiile liberale. Acestea ne-au ghidat calea și cred că împreună am reușit să facem multe pentru consolidarea democrației în România, pentru parcursul său euroatlantic și pentru dezvoltarea sa.

Din 2020 traversăm o perioadă extrem de dificilă, cu numeroase provocări și crize succesive sau chiar suprapuse.

În mod evident, este, ușor, relativ ușor de guvernat în perioade de prosperitate, când lucrurile decurg normal, dar infinit mai dificil când trebuie să ghidezi țara în vremuri tulburi, cum a fost pandemia de COVID-19 sau actuala criză de securitate generată de războiul purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Dar indiferent de cât de greu a fost, de cât de însemnate au fost costurile electorale, un singur partid, demn de istoria și tradiția sa, și-a asumat, fără ezitare, responsabilitatea guvernării – Partidul Național Liberal.

În definitiv, PNL a rămas același partid autentic, care nu și-a abandonat niciodată în cei aproape 150 de ani de existență doctrina, crezul sau valorile. «Prin noi înșine» este și astăzi deviza care arată hotărârea liberalilor de a se implica și angajamentul ferm de a fi mereu în prim-planul politicii românești pentru oameni și pentru țară.

Toate aceste provocări majore din ultimii ani ne-au determinat să luăm decizii care să aibă în vedere, în primul rând, nevoia de stabilitate. Trecem prin momente când se impune să strângem rândurile, cum se spune, și să aducem la aceeași masă viziuni politice diferite, astfel încât guvernarea să reprezinte majoritatea românilor.

Acest lucru nu înseamnă însă nici pe departe renunțarea la principiile liberalismului. Dimpotrivă, premisele pe care tocmai le-am menționat ne conduc într-o singură direcție: România are acum șansa demarării unor schimbări cu impact pe termen lung, iar voi, liberalii, aveți responsabilitatea de a fi nucleul acestor ample reforme care vor avea ca efect modernizarea și consolidarea statului.

Investiții masive în domenii strategice, precum infrastructura rutieră, spitale și școli, gestionarea eficientă a banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență, adaptarea, care deja a început, a sistemului de învățământ la principiile actuale ale științelor educației, toate acestea sunt proiecte concrete pe care miniștrii și parlamentarii liberali au obligația să le ducă la bun sfârșit.

Timpul luptelor politice interne a trecut, cel puțin așa cred eu, și cred că dumneavoastră vă doriți același lucru. Partidul Național Liberal a făcut toate schimbările pe care le-a considerat necesare pentru a asigura o conducere capabilă să garanteze o guvernare competentă, care să ofere șansa unui succes electoral în viitor, mai exact în 2024. PNL are în acest moment un lider ales, domnul premier Nicolae Ciucă, cu o solidă majoritate a membrilor partidului, și astfel suntem în situația pe care foarte mulți și-au dorit-o, ca președintele PNL să fie premierul Guvernului României.

Acum, prioritatea absolută este aceea de a gestiona eficient aceste crize serioase cu care ne confruntăm și să luăm cele mai bune măsuri în sprijinul populației. Partidul Național Liberal a fost întotdeauna un partid pentru oameni, un partid care să asigure o guvernare stabilă, cu un Executiv racordat la provocările momentului.

Așa cum îndelungata sa istorie a dovedit-o, Partidul Național Liberal este vectorul dezvoltării României, și subliniez acest lucru. Eu știu asta, și românii știu asta, pentru că au votat Partidul Național Liberal.

Astăzi, de ziua dumneavoastră, dragi liberali, vă doresc «La mulți ani!», cu realizări notabile pentru patria noastră, pentru țara noastră, pentru români!

Vă doresc să aveți parte de cea mai mare bucurie și de satisfacția cea mai de preț la care poate spera un om politic – aceea de a contribui la bunăstarea națiunii sale și de a vedea că proiectele pentru care a fost votat aduc rezultate pozitive în viețile oamenilor”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Muzeul Național Brătianu din Ștefănești, județul Argeș.

1 comentariu la “FOTO Prezență surpriză la evenimentul PNL: „Nu mi-e dor de nimic în politică, cu excepția unui singur lucru”

  1. @ Vă dau ăștia liberalism de acum 147 de ani și încă nu au terminat „marfa”, ? S-a schimbat și Codul Comercial și „le-a rămas liberalism pe stoc”, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *