Skip to content
Externe

FOTO Rusia, exclusă oficial din Consiliul Europei: Consecințe ”concrete” pentru poporul rus

Consiliul europei

Consiliul Europei a exclus oficial Rusia din cel mai important organism al drepturilor omului de pe continent din cauza invaziei și a războiului din Ucraina.

Într-o declarație, Consiliul spune că „Federația Rusă încetează să mai fie membră a Consiliului Europei de astăzi, după 26 de ani”. Drapelul Federației Ruse a fost dat jos din fața instituției europene.
Rusia a declanşat marţi procedura ieşirii din Consiliul Europei, anticipând o decizie a Consiliului.

Piotr Toltoi, şeful delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a anunţat pe canalul său de Telegram că a predat o scrisoare de la ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cu decizia Moscovei.

„Notificarea retragerii Federaţiei Ruse din Organizaţie” a fost predată marţi secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a anunţat şi Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

„Cei care ne forţează să luăm această măsură vor purta întreaga responsabilitate pentru distrugerea spaţiului umanitar şi juridic comun pe continent şi pentru consecinţele pentru Consiliul Europei însuşi, care, fără Rusia, îşi va pierde statutul paneuropean”, a adăugat diplomaţia de la Moscova.

Mișcarea are consecințe concrete, a informat ieri Reuters. Convenția privind drepturile omului va înceta să se aplice Rusiei, iar rușii nu vor mai putea face apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva guvernului lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *