Skip to content
Bihor Știri locale

FOTO Teodor Chiş, „stăpânul de sclavi” din Bihor, trimis în judecată: DIICOT îl acuză că a exploatat, prin teroare, 10 persoane

Sursa foto: DIICOT-Politia Romana

Teodor Chiş, unul dintre cei mai bogați agricultori din județul Bihor, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Oradea, care îl acuză că a exploatat persoane cu retard sau handicapuri fizice, obligându-le să-l slujească sub teroare, relatează presshub.ro.

La ferma lui Teodor Chiş, angajaţii erau ţinuţi în cocioabe improvizate. Unii dormeau în anexele grajdului, alţii în camera tehnică, printre şobolani, în condiţii inumane, după cum reiese chiar din fotografiile făcute publice de procurorii DIICOT. În acest timp, „dom’ patron” sau „domnu’ şef”, cum îi plăcea să i se spună, locuia în lux, zic tot anchetatorii

Fermierul Teodor Chiş, un bărbat în vârstă de 63 ani din satul Cheriu, comuna Oșorhei, a intrat în atenţia procurorilor DIICOT în februarie 2020, ca urmare a unei sesizări din oficiu a poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea.

Potrivit Biroului de presă al DIICOT, începând cu vara anului 2018 şi până la 8 octombrie 2020, Chiş Teodor a recrutat direct sau prin intermediari, mai multe persoane, inclusiv minori, pe care le-ar fi adăpostit într-un imobil care servea ca fermă de animale.

Victimele proveneau din medii sociale defavorizate, fără reşedinţă stabilă, lipsiţi de resurse financiare sau într-o stare de vulnerabilitatea evidentă din cauza unor afecţiuni medicale sau a vârstei fragede, şi cărora li se promitea cazare, masă şi diverse sume de bani „în scopul prestării unor munci de îngrijire a animalelor”.

Persoanele recrutate erau transportate apoi la fermă unde li se luau actele de identitate de către fermier. „Acesta ar fi refuzat restituirea documentelor la cererea repetată a persoanelor titulare”, se mai precizează în informare.

Oamenii erau cazaţi în condiţii insalubre, într-o cameră aflată într-un corp de clădire improvizat, şi fără a primi hrana adecvată.

”Sub imperiul unui climat de teamă impus prin violenţă fizică şi verbală, dar şi determinat de deposedarea de actele de identitate şi privarea de orice resurse financiare, persoanele vătămate au prestat muncă la fermă, în condiţii deosebit de grele, respectiv erau determinate să lucreze peste 12 ore pe zi, fără pauza săptămânală de odihnă şi fără întreruperi pentru recuperare”, se precizează în comunicatul DIICOT.

Oamenii nu au fost plătiţi pentru munca prestată nici măcar cu sumele derizorii promise iniţial de către fermier, „pentru a fi private de resursele necesare deplasării de la fermă şi pentru a crea o stare de dependenţă între acestea şi exploatator”.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit actele de identitate ale victimelor dar şi alte documente relevante cauzei, se arată în informarea procurorilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *