Skip to content
Economie

FOTO Un francez a dat 300.000 euro pe un titlu de stat românesc din 1929 și cere 116 milioane euro pe el de la România. Ce spune jurisprudența locală

Inquam Photos / Octav Ganea

Un francez octogenar din localitatea Aulnay-sous-Bois din departamentul Seine-Saint-Denis a cumpărat în 2018, cu suma de 300.000 euro, o bucată de hârtie ușor îngălbenită reprezentând o obligațiune la purtător emisă de statul român în urmă cu 93 de ani, în 1929, ca parte a unui împrumut internațional. El face acum demersuri pentru a obține de la România plata datoriei înscrise pe document, a cărei valoare actualizată i-ar fi fost estimată de specialiști, cu tot cu dobânda acumulată de la emitere, la aproape 116 milioane euro, scrie publicația Le Parisien, preluată de BMFTV.

Potrivit sursei citate, valoarea nominală înscrisă pe titlul de stat românesc la purtător emis în 1929 este de „500 franci aur”. Francezul, Henri B., l-ar fi cumpărat de la un „colonel român”, care mai dispunea de titluri similare estimate la un total actualizat de 5 miliarde euro, iar valoarea ar fi fost „certificată” de către o „societate financiară românească”.

Din 2020 încoace, cumpărătorul s-a adresat mai multor instituții ale statului român (BNR, Ministerul Finanțelor Publice, Ambasada României la Paris) pentru a obține răscumpărarea titlului, însă fără succes. „În absența unui răspuns, ne vom adresa Ministerului Economiei și Finanțelor din Franța. Iar ulterior vom ajunge și la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dacă situația o va impune”, a declarat avocatul deținătorului obligațiunii, Gregory Levy.

Henri B. susține că ar putea să se apuce de dezvoltări imobiliare, întrucât mai multe bănci „engleze” i-ar fi promis că îl finanțează pe baza garanției reprezentate de titlul de stat românesc. „Însă la vârsta mea n-am niciun chef să intru în imobiliare”, a conchis el.

Pe okazii.ro, o astfel de obligațiune se vinde cu 240 de lei. Francezul este departe de a fi primul deținător de titluri de stat românești interbelice care încearcă, după aproape un secol de la emiterea acestora, să obțină răscumpărarea lor cu dobândă de la actualele autorități de la București. Iar jurisprudența locală în materie, analizată de Profit.ro, nu este deloc încurajatoare pentru el.

Foto: okazii.ro

Potrivit sursei citate, pe 31 mai 1928, statul român a încheiat cu deținătorii francezi, belgieni și olandezi de obligațiuni românești emise înainte de primul război mondial, precum și cu asociațiile bancherilor din Elveția și Italia, un Acord privind refinanțarea unor împrumuturi din perioada 1889-1910, în baza căruia le-a emis , în ianuarie 1929, noi titluri de stat, cu valoarea nominală individuală de 500 franci aur. Una dintre emisiunile scoase atunci avea valoarea totală de 87 milioane franci aur, 1 franc reprezentând valoarea a 0,900 grame de aur. Detaliile din articolul apărut în Le Parisien indică faptul că, cel mai probabil, titlul cumpărat de octogenarul francez cu 300.000 euro face parte dintr-una din aceste emisiuni.

Articolul integral pe profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *