FOTO UPDATE Preşedintele Iohannis și soția sa s-au întâlnit cu împăratul Japoniei, Naruhito, și împărăteasa Masako

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au fost primiţi, marţi dimineaţa, la Palatul Imperial din Tokyo, de Împăratul Japoniei, Naruhito, şi Împărăteasa Japoniei, Masako.

Discuţiile se vor purta pe segmente separate: preşedintele Iohannis cu Împăratul Naruhito, respectiv Prima Doamnă cu Împărăteasa Masako.

Conform protocolului imperial nipon, discuţiile nu se desfăşoară după o agendă prestabilită, iar Împăratul şi Împărăteasa Japoniei nu abordează subiecte politice. Sunt recomandate subiectele relevante din perspectiva statutului pe care îl împărtăşesc cei doi interlocutori – acela de reprezentant al ţării şi naţiunii. De exemplu, pot fi abordate teme legate de identitatea şi specificul României şi poporului român, precum şi de contribuţia acestora la patrimoniul universal. De asemenea, este binevenită abordarea unor subiecte care să ateste legăturile trainice şi îndelungate dintre poporul român şi poporul japonez, consemnate la nivel diplomatic de peste un secol (102 ani). Temele cu un puternic impact umanitar şi relevante pentru naţiune sunt în mod predilect abordate de către cuplul imperial japonez. În acest context, este posibilă referirea exclusiv la suferinţa provocată oamenilor de unele evenimente, precum pandemia de coronavirus sau războiul din Ucraina, informează agerpres.ro.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Preşedintele Klaus Iohannis va fi primit, marţi, de către împăratul Japoniei, Naruhito, şi împărăteasa Japoniei, Masako, la Palatul Imperial, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează la Tokyo.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, la sediul Guvernului Japoniei, cu premierul Fumio Kishida, cu care va avea convorbiri oficiale şi va semna Declaraţia comună de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia. Ulterior, cei doi oficiali vor susţine declaraţii comune de presă. Şeful statului va participa şi la un dineu de lucru cu această ocazie.

Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni, vizita oficială în Japonia, cu o întâlnire cu preşedintele Camerei Consilierilor, Hidehisa Otsuji, la sediul Camerei Superioare a Dietei Naţionale a Japoniei, scrie agerpres.ro.

Principalul obiectiv al vizitei în Japonia este ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat strategic. Semnarea documentului încheie un amplu proces de consultări şi negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui parteneriat. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud.

„Instituirea Parteneriatului strategic cu Japonia va marca, astfel, avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel şi trecerea la o etapă superioară de valorificare a potenţialului bilateral, în baza valorilor şi a principiilor împărtăşite de cele două ţări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: