Skip to content
Bihor Știri locale

FOTO VIDEO Bihor: Poşta Mare din Oradea, în paragină din motive de vendetă politică. Florin Birta: Este o nesimţire ce se întâmplă acolo

ebihoreanul.ro

Anunţată cu surle și trâmbițe în toamna anului 2020, în campanie electorală, promisiunea reabilitării uneia dintre clădirile reprezentative ale Oradiei, cea a Poştei, s-a dezumflat într-o tăcere atât de desăvârşită încât puţini îşi mai şi amintesc că a fost făcută, notează ebihoreanul.ro.

După un an, tot într-o campanie – de data asta internă, a PNL – directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română a „tăiat” investiţia fiindcă liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, n-a aliniat organizaţia în spatele unuia dintre cei doi candidaţi care îşi disputau şefia partidului, Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Un alt liberal, primarul Florin Birta, cataloghează rezultatul drept „o nesimţire” şi vrea ca imobilul să intre în proprietatea oraşului, precizează BIHOREANUL.

Octombrie 2020: presa centrală anunţa că „Poşta Română demarează cel mai ambiţios program de modernizare şi digitalizare cu finanţare de la Exim Bank”. Preluată şi de presa locală, ştirea arăta că CNPR a contractat un credit de 200 milioane lei, pe 12 ani, pentru mai multe obiective.

Compania, condusă la acea vreme de directorul general Horia Grigorescu (foto), urma să automatizeze procesele logistice (68 milioane lei), să creeze un sistem de management digital pentru asigurarea fluxurilor informatice (128,3 milioane lei) şi să reabiliteze clădirile monumente istorice din Timişoara, Oradea, Cluj şi Piatra Neamţ, pe care să le valorifice „atât din punct de vedere comercial, cât şi cultural şi istoric” (54,5 milioane lei).

Pentru imobilul din Oradea, construit în stil eclectic în două etape, în 1895 şi între 1909-1911, alocarea era de 9,74 milioane lei, iar vestea a fost atât de bine primită încât în ianuarie 2021 Primăria a şi emis autorizaţia pentru începerea lucrărilor.

Pe clădire nu există, însă, nici acum vreo schelă şi nu se vede nicio pregătire de şantier. Dimpotrivă, după cum a constatat o echipă a BIHOREANULUI care a vizitat săptămâna trecută imobilul în care funcţionează Oficiul Judeţean de Poştă şi Oficiul Poştal nr. 1 Oradea, ruina e atotstăpânitoare.

Paragina se citeşte încă din stradă, dincolo de plasa în care au fost învelite faţadele atât pe strada Roman Ciorogariu, cât şi pe George Bariţiu. Din întregul edificiu, întins pe 17.000 metri pătraţi (cel mai mare pe care îl deţine CNPR), de ani întregi e folosită doar o parte – parterul şi primul etaj al corpului din strada Bariţiu, plus parterul celui din strada Ciorogariu. În interior, prin holul cu vestita statuie a factorului poştal, publicul are acces în doar două săli: în cea de preluare-predare a corespondenţei şi într-una închiriată pentru livrările e-mag.

Restul clădirii arată ca o părăseală. Primul şi al doilea etaj, unde accesul se face prin curtea interioară, au coridoare lungi de zeci de metri care dau în zeci de săli abandonate. Peste tot caloriferele dau căldură, absurd şi inutil, pentru că spaţiile sunt nefolosite şi o mulţime de ferestre sunt sparte, aşa că prin ele intră ploaia şi vântul, purtând frunze dintr-o încăpere în alta.

Pereţii şi tavanele sunt scorojite, cu tencuiala căzută, iar instalaţiile electrice şi sanitare dezafectate. În unele săli zac saci de documente şi obiecte de birotică, iar altele poartă numele unor instituţii pe care clădirea le-a găzduit în ultimele decenii, de la fosta Direcţie Judeţeană de Muncă până la instanţele de judecată „încartiruite” aici în perioada când Palatul de Justiţie din Oradea era în renovare.

La ultimul nivel, ieşirile spre pod sunt acoperite cu straturi de găinaţ şi stârvuri de porumbei, iar lumina ce răzbate din acoperişul cu ţigle lipsă scoate în evidenţă un covor consistent de colb.

De ce arată clădirea în ultimul hal, deşi reabilitarea trebuia începută? A explicat BIHOREANULUI, sub protecţia anonimatului, o sursă din sistem: în 2020 obiectivul a fost inclus pe lista de investiţii a Companiei, cu sursă de finanţare din creditul bancar, însă lucrările nu au început fiindcă în primăvara anului următor a fost scos de pe listă.

S-a făcut expertizarea şi proiectul tehnic, s-a obţinut autorizaţia de construire, dar, înainte să înceapă lucrările, a început circul între Orban şi Cîţu pentru şefia PNL. Directorul general Horia Grigorescu, numit de Orban, a scos obiectivul de pe lista de investiţii, deşi tot el îl inclusese, din cauză că Bolojan n-a vrut să se declare de partea lui Orban. La Congresul PNL din 25 septembrie 2021 a câştigat Cîţu, care l-a înlocuit pe Grigorescu cu actualul director general, Valentin Ştefan (foto), dar lucrurile au rămas la fel„.

Chestionat de BIHOREANUL, Bolojan n-a vrut să comenteze blocarea proiectului pentru reabilitarea clădirii Poştei şi legătura cu „războaiele” din PNL. În schimb, primarul Florin Birta, deşi afirmă că „nu ştie” de ce lucrarea nu se mai face, cataloghează dur situaţia. „Este o nesimţire ce se întâmplă acolo. În mod normal, Poşta Română plătea pentru clădire un impozit anual de 200.000 lei, dar, pentru că nu şi-o reabilitează, am aplicat supraimpozitarea de 500% şi acesta e al treilea an în care plăteşte peste 1 milion de lei pe an. În trei ani a plătit peste 3,5 milioane lei, adică aproape jumătate din cât ar fi costat reabilitarea”, afirmă edilul.

Birta spune că a fost de mai multe ori la Bucureşti pentru a debloca proiectul, dar degeaba. „Acum trei săptămâni a venit la Oradea directorul general Valentin Ştefan şi i-am spus: «Domnule, avem o rugăminte: ori reabilitaţi clădirea, ori, dacă nu aveţi nevoie de ea, o transferaţi Primăriei Oradea şi o reabilităm şi o folosim noi». Încă aşteptăm răspuns”.

Un răspuns care poate veni, cine ştie, abia în următoarea campanie, când politizata conducere a CNPR ar putea face o nouă promisiune, doar pentru a nu se ţine de ea.

BIHOREANUL a cerut un punct de vedere directoarei Oficiului Poştal Judeţean Bihor, Liliana Mureşan, aflată în funcţie din 2012, însă aceasta a afirmat că nu ştie de ce clădirea nu e reabilitată şi că doar conducerea Companiei poate să furnizeze informaţii.

La începutul săptămânii trecute, redacţia a solicitat şi conducerii de la Bucureşti explicaţiile privind scoaterea obiectivului de pe lista de investiţii, dar până sâmbătă, la închiderea ediţiei, nu le-a primit. Un răspuns a fost promis pentru săptămâna care urmează, cu motivaţia că termenul legal nu a fost depăşit, iar „subiectul nu se perimează”. Cum ar veni, situaţia oricum nu se schimbă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *