UPDATE 21:58
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat joi seara, după ședința coaliției privind greva profesorilor, că formele care permit majorări de salarii s-au epuizat în actuala lege a salarizării. Până la următoarea lege, cadrele didactice vor primi doar cardurile de 2.500 de lei.
Executivul a decis să nu ofere creșteri de salariu pentru profesori în acest an, ci doar un bonus de 2.500 de lei, în două tranșe.
Doar salariile personalului nedidactic vor crește cu 9%, a anunțat Cărbunaru.
„Decizia coaliției care va fi implementată mâine de guvern vizează mărirea veniturilor personalului nedidactic din școli. E vorba de 55.000 de oameni cu o medie a creșterii veniturilor de circa 9%. Se vor adăuga două prime consecutive de câte 500 de lei în iunie și octombrie
Pentru alți 220.000 oameni – personalul didactic și auxialiar, în iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, în octombrie altă primă de 1.500 de lei. Formele care permit majorări de salarii s-au epuizat în actuala lege a salarizării”, a precizat joi seara Cărbunaru.
UPDATE 18:55
Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după noi negocieri cu Guvernul, că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să fie la nivelul celui mediu brut pe ţară. „Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”, susţin sindicaliştii, referindu-se la guvernanţi.
„Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca şi garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut, în momentul de faţă, o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze şi să dea un răspuns”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.
El a subliniat că majorările veniturilor sunt solicitate pentru toate categoriile de personal, inclusiv cel nedidactic şi auxiliar.
„Trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie”, a adăugat Nistor, explicând că solicită acest lucru pentru ca majorările să aibă loc de la 1 ianuarie anul viitor.
O altă solicitare se referă la salariul la nivelul celui mediu brut pe ţară pentru debutanţi. Sindicaliştii au explicat că astfel salariul unui debutant ar ajunge de la 2.500 la 3.000 de lei.
Liderii sindicatelor au spus că speră ca vineri să fie chemaţi la noi negocieri şi să se ajungă la o înţelegere.
Liderul Federaţiei Sindicale „Spiru Haret” a subliniat că protestul „depăşeşte cu mult sfera revendicărilor salariale”.
Sindicaliştii au respins categoric ideea de vouchere acordate profesorilor, arătând că numărul angajaţilor din sistem care s-au raliat grevei ”se apropie de 200.000”.
„Dacă vrem să înceteze această acţiune de protest fără precedent este interesul lor să facă calculele cât mai rapid”, a mai spus Marius Nistor.
La rândul său, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a subliniat că protestele continuă.
Liderii de sindicate din educaţie au afirmat că pe angajaţii din sistemul de învăţământ nu îi interesează ce se întâmplă cu schimbările anunţate anterior grevei la vârful Executivului.
„Credeţi-ne că nu ne interesează ce anume se întâmplă cu rotativa guvernamentală. Pe noi ne interesează ca Executivul să ia decizii importante care să conducă la oprirea acestui conflict de muncă de proporţii. Dacă ne interesează cele peste trei milioane de elevi, milioane de părinţi, sutele de mii de angajaţi din sistem, rotativa trebuie să treacă în plan secund şi în prim plan trebuie să fie rezolvarea acestei probleme”, a mai declarat Marius Nistor.
Conform acestuia, după ce vor afla care este oferta Guvernului, angajaţii din sistem vor decide cu privire la continuarea sau la stoparea grevei.
Sindicaliştii au spus că este vorba despre „un calcul elementar” cu privire la solicitarea de majorare a veniturilor angajaţilor din educaţie, ei arătându-se dispuşi să stea din nou la discuţii cu guvernanţii.
„Dacă cineva îşi poate permite să afirme că a oferit tot ce era de oferit sistemului de învăţământ, cred că ar trebui să coboare puţin cu picioarele pe pământ, să mai arunce o privire către unităţile şcolare, către cei care lucrează în unităţile şcolare, poate să discute direct cu ei şi va vedea cât de departe este de realitate”, a mai afirmat Marius Nistor.
El a precizat că protestul este unul „legitim”, care are în vedere nu doar revendicări de natură salarială, cu şi demnitatea şi statutul social al salariaţilor din sistemul de învăţământ.
UPDATE 16:55
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, joi, la Cluj-Napoca, că nu va promite profesorilor nicodată ceva ce nu se poate realiza. Premierul şi-a arătat disponibilitatea la dialog, dar a făcut apel la cei implicaţi să înţeleagă contextul în care ne aflăm.
Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat, joi, la Cluj-Napoca, despre procedurile privind rotativa, care s-ar putea amâna având în vedere greva profesorilor şi a afirmat: ”Depinde de noi toţi şi depinde de a înţelege situaţia şi contextul în care ne aflăm. Încă de la începutul acestei acţiuni de protest a sindicatelor din Educaţie am căutat să demonstrăm că înţelegem şi că, într-adevăr, profesorii din România (…) merită recunoştinţa noastră şi să fie situaţi pe grila de salarizare acolo unde noi ne-am asumat (…) că trebuie să fie”.
Premierul a afirmat că a avut un dialog deschis cu sindicatele.
”Am rugat şi îi rog în continuare, fac apel să înţeleagă să nu ne împingă să facem aceleaşi greşeli care s-au făcut în aceşti 30 de ani”, a mai afirmat premierul, care a discutat despre devansarea procedurilor pentru elaborarea legii salarizării.
”În acest moment, îi rog încă odată, sincer şi onest (…) nu pot să le promit acum şi nu voi promite niciodată ceea ce nu se poate realiza. Nu voi face niciodată ceva ce cred că este greşit”, a mai afirmat premierul, precizând că într-o lună şi jumătate situaţia ar putea fi realizată.
Premmierul a precizat că se va întâlni, la Cluj, cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie.
Întrebat încă odată despre rotativă, premierul a precizat: ”Ajung la Bucureşti, discut cu colegii din coaliţie şi luăm o decizie”.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi la Sibiu, că procedurile pentru rotativa guvernamentală ar trebui să înceapă în cursul zilei de vineri, dar doar dacă se încheie greva din Educaţie.
”Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri”, a adăugat şeful statului.
UPDATE 15:42
Guvernul României anunţă joi, după protestul profesorilor, că invită reprezentanţii sindicatelor din educaţie la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea are loc la ora 16.00 la Palatul Victoria. Executivul precizează că echipa de negociere este formată din secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
”Guvernul României a invitat reprezentanţii sindicatelor din educaţie la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria”, a anunţat Guvernul.
UPDATE 14:23
Sindicaliştii din Educaţiei au ajuns, joi după-amiaza, în faţa Palatului Parlamentului, unde continuă protestul, pe fondul nemulţumirilor legate de ultima oferta avansată de autorităţi în vederea încheierii grevei generale.
UPDATE 14:06
Numărul celor care protestează în Capitală a depăşit 4.000. Manifestanţii au plecat din Piaţa Victoriei către Parlament.
Marşul pe străzile Bucureştiului nu era programat, iar deocamdată nu se ştie cum va continua protestul.
UPDATE 13:12
Sindicaliştii din Educaţie care au protestat joi în Piaţa Victoriei au plecat în marş pe Calea Victoriei, după ce liderii de sindicat au anunţat că resping oferta Guvernului în vederea încetării grevei.
Alături de profesori, în Piaţa Victoriei au fost şi reprezentanţi ai elevilor.
UPDATE 12:51
Sindicaliştii au anunţat că resping oferta de până acum a Guvernului, pe care o consideră jignitoare, iar greva va continua.
Inquam Photos / Octav Ganea/ greva educatie
UPDATE 12:24
Sindicaliştii din Educaţie au refuzat oferta Guvernului pentru încetarea grevei, a anunţat joi, în Piaţa Victoriei. preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.
„Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect.
Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”, a subliniat Marius Nistor.
——————-
Sindicatele din educaţie organizează, joi, un protest în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pentru a susţine greva generală declanşată de la începutul săptămânii. Reprezentanţii sindicaliştilor au precizat că, la ora 12.00, vor anunţa ce se va întâmpla în continuare cu greva.
Pentru ora 11.30, Guvernul a anunţat declaraţii de presă, susţinute de purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru.
La protest s-au strâns deja peste 3.500 de persoane. Acestea au steaguri, fluiere şi vuvuzele şi scandează lozinci.
Oamenii îşi susţin revendicările şi se declară nemulţumiţi de oferta de până acum a Guvernului.
Ştire initiala
Peste 900 de cadre didactice participă la unul dintre cele mai ample proteste desfaşurate în ultimii ani în faţa Prefecturii Buzău.
”Sunt de acord cu solicitările oamenilor, înţeleg că au familii, au copii de crescut (…) Mi-aş dori, totuşi, ca părinţii şi elevii, care aşteaptă veşti de acasă, să aibă parte de veşti bune. În primul rând, îmi doresc să fie multă deschidere la dialog, să fie ascultaţi oamenii, în general, să nu se piardă contactul cu oamenii”, a declarat prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.
Salariaţii din Educaţie s-au strâns, joi, în faţa instituţiei, scandează lozinci, au vuvuzele şi fluiere, iar pe pancarte şi-au trecut nemulţumirile, scrie news.ro.
Protestatarii afişează pancarte pe care scrie “Salariul nemotivant pe tineri i-a alungat”, “Cu salarii de doi lei prea v-aţi bătut joc de noi”, “Demnitate, unitate, respect”.
Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre, spune că oferta Guvernului este inacceptabilă, oamenii au aflat de ea şi consideră că protestul trebuie sa continue.
O degelaţie a protestatarilor va fi primită la discuţii de prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.
Ştire iniţială
Până la 15.000 de profesori vor protesta din nou în fața Guvernului, de la ora 11. Manifestația are loc în a patra zi de grevă generală din educație. Iar până la ora 12, sindicaliștii din toată țara ar urma să spună dacă sunt sau nu de acord cu oferta Guvernului.
Nu vor fi majorări salariale în acest an, dar Executivul le promite cadrelor didactice un bonus suplimentar 2500 de lei in doua transe- in lunile iunie si octombrie, precizează secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, după negocierile care au avut loc aseară cu sindicatele.
„E foarte clar că acum nu poate avea loc nicio creștere salarială”, a spus Marian Neacșu, secretar general al Guvernului, la finalul negocierilor de miercuri, dând asigurări că pe viitor, odată cu legea salarizării, vor fi găsite alte opțiuni pentru majorări salariale.
Deocamdată, el anunță o primă (pe carduri) de 2.500 de lei pentru cadrele profesorale, împărțiti în două etape, bani care ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică, scrie digifm.ro.
Guvernul a oferit și o prima de 1.000 de lei pentru cadrele nedidactice, jumătate în iunie și jumătate în octombrie.
Neacșu spune că sindicatele urmează să analizeze oferta Guvernului și dea un răspuns joi dimineață.
„Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condițiile din PNNR, nu poate avea loc nicio creștere salarială. Colegii din învățământ sunt deja la maximul grilei, iar acest guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri. S-a discutat foarte clar că, în noul program de guvernare după rotativă, prioritatea numărul unu va fi Educația”, a spus Neacșu.
„Față de discuțiile anterioare cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității de profesor, de dascăl, va fi aceea a acordării a unei sume în luna iunie și alteia în luna octombrie, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordată cadrului didactic. Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 de lei pentru luna octombrie”, a precizat el.
„De asemenea, din discuții, s-a solicitat și am fost de acord ca astfel de sume să fie acordate și personalului nedidactic, în cuantum de 500 de lei în luna iunie și de 500 de lei în luna octombrie”, a mai spus șeful SGG, Marian Neacșu.
Sindicatele au spus miercuri că, cel mai probabil, greva va continua, dar un răspuns va fi dat joi dimineață după consultarea tuturor sindicatelor din Educație.