UPDATE 12:51
Sindicaliştii au anunţat că resping oferta de până acum a Guvernului, pe care o consideră jignitoare, iar greva va continua.
Inquam Photos / Octav Ganea/ greva educatie
UPDATE 12:24
Sindicaliştii din Educaţie au refuzat oferta Guvernului pentru încetarea grevei, a anunţat joi, în Piaţa Victoriei. preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.
„Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect.
Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”, a subliniat Marius Nistor.
——————-
Sindicatele din educaţie organizează, joi, un protest în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pentru a susţine greva generală declanşată de la începutul săptămânii. Reprezentanţii sindicaliştilor au precizat că, la ora 12.00, vor anunţa ce se va întâmpla în continuare cu greva.
Pentru ora 11.30, Guvernul a anunţat declaraţii de presă, susţinute de purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru.
La protest s-au strâns deja peste 3.500 de persoane. Acestea au steaguri, fluiere şi vuvuzele şi scandează lozinci.
Oamenii îşi susţin revendicările şi se declară nemulţumiţi de oferta de până acum a Guvernului.
Ştire initiala
Peste 900 de cadre didactice participă la unul dintre cele mai ample proteste desfaşurate în ultimii ani în faţa Prefecturii Buzău.
”Sunt de acord cu solicitările oamenilor, înţeleg că au familii, au copii de crescut (…) Mi-aş dori, totuşi, ca părinţii şi elevii, care aşteaptă veşti de acasă, să aibă parte de veşti bune. În primul rând, îmi doresc să fie multă deschidere la dialog, să fie ascultaţi oamenii, în general, să nu se piardă contactul cu oamenii”, a declarat prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.
Salariaţii din Educaţie s-au strâns, joi, în faţa instituţiei, scandează lozinci, au vuvuzele şi fluiere, iar pe pancarte şi-au trecut nemulţumirile, scrie news.ro.
Protestatarii afişează pancarte pe care scrie “Salariul nemotivant pe tineri i-a alungat”, “Cu salarii de doi lei prea v-aţi bătut joc de noi”, “Demnitate, unitate, respect”.
Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre, spune că oferta Guvernului este inacceptabilă, oamenii au aflat de ea şi consideră că protestul trebuie sa continue.
O degelaţie a protestatarilor va fi primită la discuţii de prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.
Până la 15.000 de profesori vor protesta din nou în fața Guvernului, de la ora 11. Manifestația are loc în a patra zi de grevă generală din educație. Iar până la ora 12, sindicaliștii din toată țara ar urma să spună dacă sunt sau nu de acord cu oferta Guvernului.
Nu vor fi majorări salariale în acest an, dar Executivul le promite cadrelor didactice un bonus suplimentar 2500 de lei in doua transe- in lunile iunie si octombrie, precizează secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, după negocierile care au avut loc aseară cu sindicatele.
„E foarte clar că acum nu poate avea loc nicio creștere salarială”, a spus Marian Neacșu, secretar general al Guvernului, la finalul negocierilor de miercuri, dând asigurări că pe viitor, odată cu legea salarizării, vor fi găsite alte opțiuni pentru majorări salariale.
Deocamdată, el anunță o primă (pe carduri) de 2.500 de lei pentru cadrele profesorale, împărțiti în două etape, bani care ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică, scrie digifm.ro.
Guvernul a oferit și o prima de 1.000 de lei pentru cadrele nedidactice, jumătate în iunie și jumătate în octombrie.
Neacșu spune că sindicatele urmează să analizeze oferta Guvernului și dea un răspuns joi dimineață.
„Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condițiile din PNNR, nu poate avea loc nicio creștere salarială. Colegii din învățământ sunt deja la maximul grilei, iar acest guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri. S-a discutat foarte clar că, în noul program de guvernare după rotativă, prioritatea numărul unu va fi Educația”, a spus Neacșu.
„Față de discuțiile anterioare cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității de profesor, de dascăl, va fi aceea a acordării a unei sume în luna iunie și alteia în luna octombrie, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordată cadrului didactic. Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 de lei pentru luna octombrie”, a precizat el.
„De asemenea, din discuții, s-a solicitat și am fost de acord ca astfel de sume să fie acordate și personalului nedidactic, în cuantum de 500 de lei în luna iunie și de 500 de lei în luna octombrie”, a mai spus șeful SGG, Marian Neacșu.
Sindicatele au spus miercuri că, cel mai probabil, greva va continua, dar un răspuns va fi dat joi dimineață după consultarea tuturor sindicatelor din Educație.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News