Skip to content
Societate

FOTO+VIDEO Cinci ani de la tragedia care a îngrozit România: Cum arată acum locul în care și-au pierdut viața 65 de tineri

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Vineri dimineață, în ziua în care se împlinesc 5 ani de la tragedia de la Colectiv, curtea clubului din strada Tăbăcarilor nr. 7 era pustie: coroane de flori, lumânări aprinse și pozele celor 65 de tineri care au murit în incendiu sau în spitale, în urmă arsurilor prea grave.

Câțiva ziariști îl așteptau pe președintele Klaus Iohannis, care a și apărut în jurul orei 09.00. Șeful statului a depus o coroană de flori și a aprins o lumânare în memoria victimelor, dar nu a făcut nicio declarație.

" "
" "

Inquam Photo/Octav Ganea

Comemorarea propriu-zisă a victimelor va avea loc, însă, abia pe seară, la ora 18.30, când se va forma un lanț uman între Curtea de Apel Bucureşti şi clubul Colectiv.

“La 5 ani după Colectiv, un lanţ de incompetenţă şi corupţie încă ucide zi de zi în România. La 5 ani după Colectiv, un lanţ de aroganţă şi impostură încă ne îmbolnăveşte în loc să ne vindece în spitale. La 5 ani după Colectiv, un lanţ de nepăsare şi iresponsabilitate continuă nedreptatea în loc să pedepsească vinovaţii în justiţie. La 5 ani după Colectiv, cerem dreptate! Distanţaţi din 4 în 4 metri, vom face un lanţ al memoriei între Curtea De Apel Bucureşti şi clubul Colectiv” – este mesajul unor ONG-uri care organizează vineri, de la ora 18.30,”We’re not numbers. Colectiv 5 ani. Nu uităm!”.

În seara de 30 octombrie 2015, un incendiu de proporţii a izbucnit din cauza unor artificii în clubul Colectiv, unde formaţia Goodbye to Gravity susţinea un concert. În urma acestei tragedii au murit 65 de persoane.

În dosarul „Colectiv”, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani şi 8 luni de detenţie. Au mai primit mulţi de închisoare patroana şi directorul firmei de artificii, pirotehniştii care au lucrat în club, pompierii care au mers în control la Colectiv dar şi funcţionari din Primărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *