UPDATE, ORA 21.13
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că este convins că vor exista anchete interne în Ministerul Apărării, după ce militarii au primit, sâmbătă, informaţii privind căderea unor fragmente ale unei drone similare cu cele folosite de ruşi în atacurile împotriva Ucrainei care nu s-au confirmat duminică, după ce militarii au cercetat o suprafaţă de peste 80 de km pătraţi, aflată în apropierea porturilor ucrainene. Social-democratul a adăugat că ministrul Apărării Angel Tîlvăr cu siguranţă a făcut afirmaţii despre subiect în baza unor rapoarte primite din structurile aflate în subordinea MApN, cât şi informarea către preşedintele Klaus Iohannis.
„Eu am urmărit comunicatele oficiale. Dacă în primele zile ministrul Apărării, după care preşedintele au spus că nu e nimic, m-am liniştit. Scuzaţi-mă, dar e o reacţie normală. După care am văzut o revenire a celor doi. Să ştiţi că ei lucrează cu marfa clientului. Eu cred că în interiorul Ministerului Apărării vor fi clarificări, pentru că e clar că ministrul a ieşit după primirea unui raport de la structurile din subordine. Cred că există proceduri şi aici”, a declarat Sorin Grindeanu, duminică la Prima News, întrebat cum s-a văzut de la masa Guvernului incidentul cu drona din aceste zile, cum că ar fi fragmente din dronă, apoi că nu a fost găsit nimic de militari.
Ministrul Transporturilor a mai spus că este convins că vor fi făcute anchete în interiorul MApN pentru a lămuri de ce structuri din subordinea ministerului au emis raporte diferite privind incidentul cu drona.
„Sunt convins că a avut un raport şi când a ieşit prima dată şi sunt convins că pe baza acelui raport l-a informat şi pe Preşedintele României. Eu cred că în interior, în jos trebuie să ne uităm şi sunt convins că se va face acest lucru la Ministerul Apărării. E gravă situaţia şi s-a văzut în revenirea făcută de preşedinte. Fiind un incident grav, mă gândesc că în interiorul Ministerului Apărării se vor face nişte anchete legate de situaţia în care s-a ajuns. Am văzut cu toţii informările venite din partea cetăţenilor simpli, cu drone care explodau pe malul ucrainean al Dunării”, a mai explicat Grondeanu, întrebat dacă se impun demisii sau reacţii minine privind acest subiect.
Grindeanu a adăugat că nu primeşte informări privind căderea dronelor, pentru că nu intră sub incidenţa ministerului pe care îl conduce, ci primeşte informări dacă apar incidente aviatice cu aparate de zbor care au oameni la bord.
„Nu, nu primesc informări pe temă. Eu privesc informări dacă sunt incidente aviatice cu aparate de zbor care au oameni la bord”, a completat ministrul PSD.
UPDATE, ORA 20.03
Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat că militari au cercetat, în ultimele 48 de ore, o suprafaţă de peste 80 de kilometri pătraţi, aflată în apropierea porturilor ucrainene. De asemenea, posibila existenţă a unor fragmente de dronă, la trei kilometri şi jumătate de Plauru, nu a fost confirmată în urma verificării în teren.
“Forţele MApN continuă activităţile de supraveghere a zonelor de pe teritoriul naţional aflate în proximitatea porturilor ucrainene. În ultimele 48 de ore, forţe şi mijloace ale Ministerului Apărării Naţionale, din Forţele Navale, Forţele Terestre şi din alte structuri au acţionat cu echipe de cercetare în teren şi cu dispozitive de supraveghere aeriană pe o suprafaţă de peste 80 de kilometri pătraţi în zonele localităţilor Ceatalchioi, Plauru şi Chilia Veche din judeţul Tulcea, şi în judeţul Galaţi, pe malul românesc al Dunării, în proximitatea portului Reni din Ucraina. De asemenea, Forţele Navale execută cu nave fluviale, misiuni de patrulare şi monitorizare pe braţul Chilia al Dunării”, au transmis reprezentanţii MApN.
Militarii au căutat noi fragmente de dronă, la o distanţă de 3,5 kilometri de Plauru.
“În urma informaţiilor primite în după-amiaza zilei de sâmbătă, 9 septembrie, de la reprezentanţii autorităţilor publice locale din Ceatalchioi, care semnalau posibila existenţă a unor fragmente de dronă într-o altă zonă decât cele cercetate până în prezent, aflată la aproximativ 3,5 kilometri vest de localitatea Plauru, militarii Regimentului de Infanterie Marină au executat, sâmbătă, 9 septembrie, în a doua parte a zilei, şi în dimineaţa zilei de duminică, 10 septembrie, misiuni de cercetare în teren, în urma cărora nu s-a confirmat existenţa elementelor semnalate”, a precizat sursa citată.
Reprezentanţii MApN au precizat că militarii rămân în alertă şi continuă cercetările în zonele aflate lângă graniţa cu Ucraina.
“Forţele MApN rămân în continuare în alertă şi vor continua cercetările în zonele de pe teritoriul naţional aflate în proximitatea locaţiilor unde forţele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre. Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar, fiind crime de război. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real”, au mai afirmat reprezentanţii Ministerului Apărării.
UPDATE, ORA 19.02
Bucățile din a doua dronă au fost găsite în apropierea localității Plauru, însă la aproximativ 2 kilometri și jumătate de primele fragmente descoperite.
În zonă se văd un crater format de prăbușirea dronei și câteva elemente ale acesteia, potrivit imaginilor difuzate de TVR.
UPDATE, ORA 11.47
Primăria tulceană Chilia Veche a transmis un mesaj către cetăţenii comunei în care le recomandă, printre altele, să evite deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor deoarece sunetul motoarelor poate fi confundat cu sunetul dronelor. De asemenea, să anunţe Poliţia despre descoperirea unor muniţii neexplodate şi să nu mişte de pe loc materiale explozive.
Reprezentanţii Primăriei Chilia Veche au postat pe pagina de Facebook a instituţiei un mesaj pentru cetăţeni, în contextul atacurilor Rusiei asupra Ucrainei care au avut loc în apropierea graniţei cu România şi al găsirii unor fragmente de dronă în zonă.
“Ţinând cont de evenimentele înregistrate şi de contextul geopolitic actual determinat de atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care a generat atacuri recente şi repetate, aflate în imediata apropiere a graniţelor cu România, recomandăm cetăţenilor: Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Evitaţi deplasările pe timpul nopţii, evitaţi angajarea în discuţii cu necunoscuţi, evitaţi deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor, deoarece sunetul motoarelor poate fi confundat cu sunetul dronelor folosite în atacul împotriva statului vecin, încercaţi să-i ajutaţi pe cei vârstnici sau vulnerabili din familie sau chiar pe vecinii dumneavoastră din aceste categorii de risc, anunţaţi de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale despre descoperirea de muniţii neexplodate”, se arată în mesajul Primăriei Chilia Veche.
De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi cum să reacţioneze dacă găseasc muniţii neexplodate.
“Nu mişcaţi de pe loc materiale explozive descoperite neexplodate, nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii descoperite neexplodate, nu desfaceţi şi nu folosiţi materiale explozive descoperite neexplodate pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente”, au mai precizat reprezentanţii Primăriei Chilia Veche.
De asemenea, oamenilor li se recomandă să nu lovească, taie sau demonteze muniţiile neexplodate, să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate sau să le introducă în foc, să nu se joace cu muniţii descoperite neexplodate.
”Trecem cu toţii printr-o încercare, din care putem ieşi cu bine doar dacă respectăm regulile şi vom acţiona împreună. Este extrem de important ca toate recomandările anterioare să fie respectate”, este mesajul Primăriei.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat de urgență sâmbătă, 9 septembrie, la Ministerul Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat, anunță MAE.
Convocarea a avut loc la cererea ministrului român de Externe și a venit în contextul descoperirii, sâmbătă, de noi fragmente de dronă în zona Deltei Dunării, la granița cu Ucraina.
Potrivit comunicatului, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul părții române față de violarea spațiului aerian al României urmare identificării pe teritoriul țării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forțele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei.
“Totodată, oficialul român a condamnat atacurile sistematice, nejustificate și brutale ale forțelor ruse împotriva populației și infrastructurii civile ucrainene, inclusiv a celei de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România, acestea generând riscuri de securitate pentru cetățenii români din zona de proximitate. Secretarul de stat Iulian Fota a solicitat ferm părții ruse să înceteze acțiunile la adresa populației și a infrastructurii ucrainene, inclusiv a celor care ar amenința în orice fel siguranța și securitatea cetățenilor români din regiune“, mai scrie în comunicatul MAE, potrivit adevarul.ro.
Fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă au fost descoperite sâmbătă de militari ai Forţelor Navale Române, a anunţat Ministerul Apărării. Președintele României a transmis un mesaj prin care a punctat că descoperirea indică faptul că a avut loc o încălcare „absolut inacceptabilă a spațiul aerian suveran al României”.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News