Francezii, în fața atacurilor rasiste tot mai mari: „Ne vom obișnui, este doar începutul”

Foto l'Express

De la impulsul rasist dat de Rassemblement National (RN) la alegerile europene, campania pentru alegerile legislative anticipate, în Franța, a fost marcată de acte de rasism, deseori violente. Scrisori de insulte, atacuri fizice, intimidare, amenințări, aceste atacuri rasiste sau homofobe se acumulează în contextul electoral francez.

De la succesul RN și de la ascensiunea la putere a partidului lui Marine Le Pen și Jordan Bardella, în campania electorală legislativă, discursul rasist pare să fi devenit complet dezinhibat.

Potrivit unor reportage de la Francetvinfo, din ce in ce mai multi francezi sunt supuși atacurilor de tot felul.

Mărturisiri:

Atmosfera este „grea”, vorbește Louis, de origine cameruneză. „Nimic direct, dar chiar și atunci când este în glumă, simți că se trimite un mesaj de „Du-te acasă! Poate că toată lumea ar trebui să fie acasă, dar unde este, acasă?„, întreabă el.

„Acasă este Franța!”, mai spune, Louis.

„Suntem acasă, într-adevăr! Într-adevăr”, spune Meryem, supusă si ea, atacurilor, înainte de a povesti cea mai recentă întâmplare de natură rasistă: „Ieri, am fost la centrul comercial, am văzut o femeie cu voal și un domn a strigat: „Ne-am săturat de marocănii ăștia, abia așteptăm să plece. Îl iau personal, mesajul”, mărturisește, Meryem.

„Sunt supărat pentru că, în ciuda tuturor lucrurilor, Franța este o țară care ne-a dat multe lucruri pe care încercăm să le dăm, înapoi”, mai spune Louis.

Site-ul de extremă-dreapta, Free Network, cere eliminarea” unor avocați

Free Network a publicat miercuri, 3 iulie, un articol, în care sunt enumerați, în jur de o sută de avocați pentru a fi „eliminați”. Aceștia sunt calificați drept semnatari ai unei o rubrici împotriva RN.

„Acești avocați declară deja că nu respectă verdictul urnelor în cazul unei victorii pentru RN”, amenință Free Network, potrivit Francetvinfo.

„Paraziți în rochii negre”

„Desigur, nu sunt singurii, marea majoritate a avocaților sunt cei care trebuie neutralizați”, se scrie pe acest site care face apel la „repunerea în ordine”.

Free Network deplânge faptul că „acești paraziți în rochii negre” au depus o plângere în 2001 împotriva unui alt site de extremă dreapta, SOS Racaille, care publicase o listă de avocați acuzați de „apărarea ticăloșiei anti-Franța”.

Acest site a fost amendat cu 12.000 de euro în 2006, după cum raporta Le Monde la acea vreme. „Nu suntem identificați oficial, nu vom fi arestați, dar s-ar putea să fim condamnați. Cui îi pasă?!”, asigurau administratorii site-ului.

Un raport făcut la Parchetul din Paris

Această publicație a stârnit o reacție puternică, începând cu cea a ministrului Justiției care „condamnă cu cea mai mare fermitate” publicarea acestei liste.

„Cei care doresc moartea libertăților noastre încep întotdeauna prin a ataca avocații”, declară Eric Dupond-Moretti, ministrul justiţiei din Franța.

 

Foto X Eric Dupont

 

„Democrația este mai mult ca niciodată amenințată atunci când circulă liste de avocați care urmează să fie eliminați pentru că își îndeplinesc misiunea”,  a declarat Procuratura pentru franceinfo.

Sindicatul Avocaților din Franța (SAF) consideră că „este mai necesar ca niciodată să blocăm extrema dreaptă”. Asociația avocaților penali „îi asigură pe colegii în cauză de sprijinul lor, necondiționat”.

foto X asociatia avocatilor penalisti

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: