Skip to content
Politică

Francezii sar în ajutorul securității României. Ce a declarat Ambasadorul Franței la București

Prezenţa fregatei franceze „Jean Bart” la Constanţa arată întreaga importanţă pe care Franţa o acordă măsurilor de reasigurare la adresa prietenilor români, a declarat, vineri, ambasadorul Francois Saint-Paul.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti a precizat că ţara sa are o veche tradiţie în marină, deţine toate tipurile de nave, inclusiv submarine nucleare şi un portavion nuclear.

La rândul său, comandantul fregatei, Olivier de Saint-Julien, a afirmat că nava pe care o conduce este una de apărare antiaeriană, rolul său fiind acela de proteja portavioanele. El a explicat că, dincolo de portavionul „Charles de Gaulle”, „Jean Bart” contribuie în mod regulat şi la protejarea portavioanelor americane, atât Franţa, cât şi Statele Unite fiind membri NATO.

Conferinţa de presă susţinută de cei doi oficiali, alături de comandanţii fregatelor „Mărăşeşti” şi „Regina Maria”, a fost precedată de o vizită ghidată a jurnaliştilor la bordul fregatei „Jean Bart”.

Nava a fost construită în 1991, are un echipaj de 250 de oameni şi atinge o viteză maximă de 29 de noduri. Este echipată, printre altele, cu rachete antinavă, rachete sol-aer şi cu un tun de 100 mm, dar şi cu sisteme de război electronic.

Fregata franceză „Jean Bart” face o escală în portul Constanţa, până pe 23 mai, unde participă la două exerciţii militare în Marea Neagră alături de forţele navale române.

Primul exerciţiu a avut loc pe 19 mai, alături de fregata „Mărăşeşti”, şi a cuprins, potrivit comandorului Cornel Cojocaru, comandantul fregatei „Mărăşeşti”, elemente de apărare antiaeriană, dar şi de căutare, atac al submarinului şi de luptă la suprafaţă.

Pe 23 mai este prevăzut un exerciţiu intercategorii de forţe alături de forţele navale şi aeriene române. Din forţele navale române vor face parte fregata „Regina Maria”, care va avea la bord un elicopter IAR 330 Puma Naval şi o grupă de militari ai Secţiei Scafandri Operaţii Speciale, corveta „Contraamiral Horia Măcelariu”, nava purtătoare de rachete „Zborul”, nava purtătoare de rachete „Pescăruşul”, dragorul maritim „Lt. Dimitrie Nicolescu”, dragorul maritim „Stl. Alexandru Axente” şi elicopterul IAR 330 Puma Naval. Forţele aeriene române vor fi reprezentate de avioane MIG 21 Lance R, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *