Skip to content
Europa

Francezii se opun unei aplicaţii obligatorii pe telefonul mobil, de tip „StopCovid”

O majoritate a francezilor (53%) se opune instalării obligatorii – la toţi deţinătorii de telefoane mobile – a unei aplicaţii care să-i avertizeze dacă s-au aflat în apropierea unei persoane infectate cu noul coronavirus, potrivit unui sondaj Ifop, relatează AFP.

Potrivit acestui sondaj, realizat pentru Fondation Jean Jaurès şi publicat sâmbătă, francezii sunt de acord cu posibilitatea unei aplicaţii de tip ”StopCovid” – pe care Guvernul o are în vedere – în vederea unei opriri a epidemiei prin urmărirea contactelor.

Simpatizanţii LREM al lui Emmanuel Macron sunt în majoritatea lor în favoarea acestui dispozitiv (62%), la fel ca simpatizanţii LR, în opoziţie (56%). Invers, 75% dintre simpatizanţii LFI ise opun, dar şi 57% dintre simpatizanţii PS/DVG şi 52% dintre simpatizanţii RN (extremă dreapta) al lui Marine Le Pen, scrie news.ro.

În cazul în care francezilor li se propune instalarea unei asemenea aplicaţii în mod voluntar, 44% dintre persoanele chestionate ar instala-o pe telefonul mobil, în timp ce 45% nu ar face-o, iar 9% rămân indecişi.

O majoritate a francezilor se declară de asemenea în favoarea interzicerii, în localitate, a scuipatul de jos (95%), a ”obligaţiei de a-ţi acoperi faţa când strănuţi sau oricărei expulzări de salivă” (93%), dar şi a ”obligaţiei de a purta un dispozitiv de protecţie nazală şi bucală în timpul deplasării în spaţiul public în cazul persoanelor în vârstă de peste 10 ani” (79%) şi ”interzicerii de a ieşi să faci jogging între orele (locale) 10.00 şi 19.00” (68%).

Sondajul a fost realizat asupra unui eşantion de 1.013 persoane, reprezentativ pentru populaţia franceză în vârstă de peste 18 ani, intervievată în perioada 8-9 aprilie prin chestionar autoadministrat, după metoda cotelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *