Skip to content
Internațional

Francezii vor dezbatere publică pentru reconstrucţia catedralei Notre Dame

Ministrul francez al Culturii Franck Riester speră să organizeze o dezbatere publică cu privire la reconstrucţia catedralei Notre-Dame de Paris, însă precizează că deciziile finale vor fi luate de Stat, scrie Le Figaro.

Francezii „vor putea să se exprime” cu privire la reconstrucţia Notre-Dame de Paris, care face obiectul „unei mari dezbateri şi a unei consultări”, chiar dacă alegerea finală a proiectului va reveni Statului, a afirmat, vineri, ministrul Culturii Franck Riester la LCI.

Un sondaj YouGov publicat la finalul lunii aprilie indică faptul că un francez din doi (54%) îşi doreşte reconstrucţia „identică” a catedralei, faţă de 25% dintre cei chestionaţi care sunt în favoarea unui „gest arhitectural”.

Riester a estimat că trebuie să studieze toate opţiunile unui concurs de arhitectură pe care Statul vrea să-l lanseze, dar că francezii şi-ar putea spune părerea în cadrul unei consultări publice.

După incendiul care a devastat la mijlocul lunii aprilie catedrala, Guvernul a anunţat că va organiza un concurs internaţional de arhitectură care să ducă la reconstrucţia turlei în formă de săgeată. Proiectul propus de Stat (proprietarul clădirii) va decide dacă turla arhitectului Viollet-le-Duc va fi reconstruită sau dacă ea va fi înlocuită printr-un proiect arhitectural contemporan, scrie News.ro.

Vom vedea care va fi decizia Statului, însă toate acesta se vor face concertat, prin consultare, nimic nu se va face pe la spatele francezilor”, a afirmat Riester. „Dacă se va pune acum punct dezbaterii şi va fi aceeaşi turlă sau o turlă diferită, e ca şi cum am limita puterea de decizie a compatrioţilor noştri. Aici fiecare va avea posibilitatea de a se exprima (…) şi apoi se va tranşa după o mare dezbatere şi o mare consultare„, a continuat ministrul.

Catedrala Notre-Dame a ars, timp de peste 12 ore, la 15 aprilie. Cele mai multe dintre obiectele de artă şi de importanţă religioasă au fost salvate, la fel şi structura ei, chiar dacă două treimi din acoperiş a fost carbonizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *