Skip to content
Europa

Frank-Walter Steinmeier obţine al doilea mandat de preşedinte al Germaniei. Iohannis, mesaj de felicitare în limba germană

replica.md

UPDATE 17.40

Frank-Walter Steinmeier a fost reales, duminică, pentru un al doilea mandate la Președinția Germaniei. Președintele Klaus Iohannis a ținut să-i transmită un mesaj de felicitare în limba germană, pentru a-și arăta susținerea.

„Congratulations, Mr. Frank-Walter #Steinmeier, on your re-election as German Federal President. I look forward to our cooperation for a strong partnership between Romania and Germany.”, scrie Klaus Iohannis.

(Felicitări, domnule Frank-Walter #Steinmeier, pentru realegerea dumneavoastră ca președinte federal german. Aștept cu nerăbdare cooperarea noastră pentru un parteneriat puternic între România și Germania.).

 

UPDATE 16.30

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a fost reales în funcţie, duminică, pentru un mandat de cinci ani.

____________________________________________________________________________

Ştire iniţială

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, ar urma să obţină duminică al doilea mandat de cinci ani în această funcţie, în cadrul Convenţiei Federale convocate de Consiliul seniorilor din Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), transmite DPA.

Politicianul social-democrat, care pe 5 ianuarie a împlinit 66 de ani, a primit deja sprijinul celor trei partide din actuala coaliţie guvernamentale de la Berlin – Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii şi liberalii (FDP) – în urmă cu câteva săptămâni. De asemenea, opoziţia conservatoare a anunţat că îl susţine pe Steinmeier, ceea ce înseamnă că realegerea sa ar putea să se producă încă din primul tur.

Alţi trei candidaţi au fost nominalizaţi pentru funcţia de preşedinte federal, dar ei au şanse minime de a fi aleşi: Gerhard Trabert, propus de partidul Die Linke (extrema stângă); fiziciana Stefanie Gebauer, care a fost desemnată de gruparea politică numită Alegătorii Liberi, şi economistul şi activistul politic Max Otte.

Ales pentru cinci ani, preşedintele german nu poate avea mai mult de două mandate. În Germania funcţia de preşedinte este eminamente onorifică, puterea rămânând în mâinile guvernului şi ale parlamentului. Totuşi, ea are o valoare de autoritate morală a ţării. Potrivit sursei citate de Agerpres, un sondaj de opinie recent indică faptul că 85% dintre germani sunt de părere că Frank-Walter Steinmeier a făcut o treabă bună în timpul primului mandat de preşedinte.

Convenţia Federală, care în acest an numără 1.472 de membri, se reuneşte pentru unicul scop de a alege un preşedinte al ţării. Jumătate dintre membrii săi sunt deputaţi, iar cealaltă este formată din reprezentanţi ai celor 16 landuri. Antrenorul echipei naţionale de fotbal masculin a Germaniei, Hansi Flick, se află printre cei invitaţi în acest an.

Frank-Walter Stainmeier a fost ministru de externe în perioadele 2005-2009 şi 2013-2017, iar în 2009 a candidat la funcţia de cancelar, pierzând în faţa conservatoarei Angela Merkel. În 2017 a fost ales preşedinte al ţării, în dauna lui Joachim Gauck, un fost pastor disident din fosta Germanie de Est comunistă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *