Skip to content
Politică

Frans Timmermans, scrisoare cu 18 întrebări pentru premierul Dăncilă

Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, i-a transmis, în data de 4 octombrie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care îi cere lămuriri cu privire la modificarea codurilor penale, un răspuns fiind aşteptat până la începutul lunii noiembrie, potrivit mediafax.ro.

Sursele citate spun că scrisoarea a fost trimisă premierului chiar a doua zi după ce aceasta a vorbit în Parlamentul European.

Scrisoarea are 18 întrebări, care fac referire la modul în care sunt schimbate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, şi vine în contextul în care prim-vicepreşedintelui CE i s-a cerut e către premierul Dăncilă să spună punctual care sunt îngrijorările cu privire la legile din domeniul penal.

Sursele citate susţin că Viorica Dăncilă trebuie să dea un răspuns până în data de 1 noiembrie.

„Comisia urmăreşte cu atenţie evoluţiile din România, în mod particular evoluţiile legislative privind legile justiţiei şi legile pentru Codul de Procedură Penală şi Codul Penal. Analizăm amendamentele în ceea ce priveşte conformitatea lor cu legislaţia UE şi am trimis întrebări detaliate şi precise autorităţilor române în privinţa acestor chestiuni”, se arată într-un răspuns al purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene pentru mediafax.ro.

Astfel, printre întrebări se află şi cele legate de modalitatea de implementare a următoarelor directive europene:

Directiva nr. 36/2011 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi protejarea victimelor acestuia

Directiva nr. 29/2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii

Directiva nr. 1371/2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că vor fi folosite toate mijloacele de către Comisia Europeană pentru a regla situaţia din România, fie că este vorba despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare, fie că sunt alte metode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *