Skip to content
Politică

Frans Timmermans, vizită oficială la București. Daniel Fenechiu: A venit cu un apel la rațiune EXCLUSIV

danielfenechiu.ro

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans, responsabil pentru mai buna legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, va efectua o vizită oficială la Bucureşti joi, 1 martie, având prevăzute în program întâlniri la nivel înalt cu autorităţile române.

CITIȚI ȘI UPDATE Timmermans, în vizită la București. Întâlniri cu înalți oficiali români

În acest context, senatorul PNL Daniel Fenechiu – vicepreședintele Comisiei juridice din camera parlamentară superioară – a oferit joi dimineață o declarație pentru PSnews.ro, în care a comentat implicațiile acestei întâlniri la nivel înalt.

”Eu cred că lucrurile sunt extrem de clare pentru oricine vrea să vadă un mesaj prompt, neinterpretat, nemanipulat, necosmetizat. Există o preocupare a Comisiei Europene, a întregii Europe civilizate, față de ce se întâmplă în România. Preocuparea vizează mai multe aspecte. Pe de o parte, și în principal, vizează demersul PSD-ALDE de a modifica legile justiției în sensul punerii judecătorilor și procurorilor sub control politic, intimidări ș.a.m.d. Al doilea motiv de preocupare constă în atacurile din ce în ce mai evidente și mai puternice împotriva procurorului-șef al DNA, care prefațează și alte atacuri la procurorul general și alți procurori cu rezultate în zona aceasta, și aici principalul reproș care i se aduce României este implicarea politicului în evaluarea procurorilor, în desemnarea procurorilor, deci este vorba de o anumită acțiune care este percepută ca o implicar în problemele justiției. Un al treilea motiv de îngrijorare constă în alte elemente care au apărut în spațiul public, în legătură cu alte modificări care urmează să se producă la Coduri și la alte legi substanțiale importante pentru sistemul judiciar românească. Din acest punct de vedere, eu am convingerea că domnul Timmermans a venit în Rmânia, pe de o parte, cu un apel la rațiune pe care după cum am constatat eu, l-a transmis atât domnului Tăriceanu, cât și domnului Dragnea – sunt convins că același lucru îl va face și la Palatul Victoria. Un mesaj de susținere a poziției președintelui, care în momentul de față pare a fi singurul oponent redutabil serios și cert al demersurilor PSD- ALDE”, a detaliat Fenechiu.

Mai mult, senatorul jurist a ținut să precizeze că ”important este și mesajul pe care prin această vizită domnul Timmermans vrea să îl dea românilor”.

”Cred că important este și mesajul pe care prin această vizită domnul Timmermans vrea să îl dea românilor, că Uniunea Europeană, Comisia Europeană, sunt preocupate de ceea ce se întâmplă în România, și că în situația în care vor exista derapaje, cu siguranță vor exista și reacții care pot merge până la sancțiuni, pe de o parte – modificarea MCV-ului, pe de altă parte – posibilitatea reducerii fondurilor europene și alte sancțiuni care se regăsesc în tratelele UE. Așa percep eu această vizită. Am apreciat întâlnirea domnului Timmermans cu Comisia domnului Iordache. În discuția pe care a avut-o cu membrii Comisiei pentru Coduri au existat mai multe discuții, colegii mei de la PNL au avut puncte de vedere foarte pertinente, au făcut și o conferință de presă după și au explicat poziția PNL”, a conchis liberalul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *