Skip to content
Europa

Franţa: 73 de bulgari, blocaţi pe aeroport, deşi veniseră cu contracte de muncă pentru munci sezoniere

twitter

Toţi cei 73 de cetăţeni bulgari, printre care se aflau muncitori sezonieri în agricultură, cărora li s-a refuzat intrarea în Franţa şi au fost obligaţi să rămână pe aeroportul Roissy – Charles de Gaulle din Paris câteva zile, au aterizat joi în capitala bulgară, a comunicat Ministerul de Externe de la Sofia.

La 6 mai, Ministerul de Externe a informat că 70 de bulgari erau blocaţi pe un aeroport din Paris în tentativa de a intra pe teritoriul Franţei. Grupul de muncitori sezonieri sosise la 5 mai cu contracte de muncă şi adrese de cazare, dar bulgarilor li s-a refuzat intrarea pentru că nu aveau rezidenţă permanentă în Franţa. Pe lângă acest grup, autorităţile franceze le-au refuzat intrarea şi altor şase cetăţeni bulgari, preciza Ministerul de Externe la momentul respectiv, notează BTA.

Costurile revenirii lor au fost acoperite de transportatorul aerian, a precizat Ministerul de Externe. Ambasada bulgară la Paris le-a oferit asistenţă completă cetăţenilor bulgari. Şeful serviciului consular a rămas împreună cu grupul la aeroport miercuri şi joi până la îmbarcarea în avionul pentru Sofia, scrie adevarul.ro.

Avocatul lucrătorilor sezonieri bulgari, întorşi din Franţa, Quentin Décamps, aşteaptă să primească decizia Curţii de Primă Instanţă, la 8 mai, cu privire la neadmiterea bulgarilor pe teritoriul francez. Într-un interviu pentru postul naţional de radio bulgar, Décamps a declarat că accesul cetăţenilor bulgari nu poatea fi refuzat, având în vedere că Bulgaria este membră a UE. El mai spune că grupul de bulgari a fost plasat în condiţii speciale, telefoanele le-au fost confiscate, nu au avut acces la internet. Aceasta este o încălcare a drepturilor omului. Se poate vorbi de condiţii umilitoare.

Nu vorbim despre criminali, ci despre oameni care au venit în Franţa să lucreze, dar au fost lipsiţi de diverse drepturi şi libertăţi fără să merite acest lucru„, a comentat avocatul francez.

Agenţia France Presse a transmis joi că 73 de bulgari, aterizaţi marţi pe aeroportul Roissy pentru a veni să lucreze ca sezonieri în agricultură, au fost returnaţi joi, o decizie denunţată de apărători ai migranţilor drept „contradictorie“ în raport cu derogările prezentate în aceeaşi zi de ministrul francez de interne Christophe Castaner. Joi, Castaner a explicat că, deşi restricţiile la frontiere se prelungesc până cel puţin la 15 iunie, „anumite derogări suplimentare vor fi făcute posibile“. Printre aceste derogări posibile, el a menţionat „un motiv economic imperios, în particular muncitorii sezonieri agricoli“.

Este complet contradictoriu cu ceea ce s-a întâmplat în această dimineaţă“, când 73 de bulgari, prin urmare cetăţeni ai Uniunii Europene, au fost „returnaţi cu încălcarea protecţiei sănătăţii şi a drepturilor fundamentale“, a explicat pentru AFP Laure Palun, directoarea Asociaţiei naţionale de asistenţă la frontiere pentru străini (Anafé).

După ce au sosit marţi pe aeroport, bulgarii au fost plasaţi în zona de aşteptare, unde sunt ţinute în special persoanele non-admise, în vederea retrimiterii lor în Bulgaria, „deşi aveau un atestat de muncă în Franţa, ce dovedea că fuseseră recrutaţi de firme pentru a lucra în agricultură sau construcţii“ ca sezonieri, a mai spus Laure Palun, care s-a deplasat la faţa locului.

Cei 73 de bulgari, care au fost urcaţi într-o cursă spre Sofia joi dimineaţa, au fost respinşi pentru că motivul intrării lor în Franţa nu ţinea de un „interes economic naţional”, cum ar fi producţia de măşti de protecţie, a declarat pentru AFP o sursă aeroportuară. În prezent, „între 500 şi 1.000 de persoane, printre care francezi, intră în Franţa cu avionul zilnic“, a adăugat sursa.

Contrar a ceea ce este anunţat de mai multe săptămâni, frontierele nu sunt ”închise”, returnările continuă, iar aceasta în dispreţul recomandărilor OMS în ce priveşte riscurile de exportare a virusului“, a denunţat Observatorul privind încarcerarea străinilor (OEE), într-un comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *