Skip to content
Politică

Franța, a treia zi consecutivă de proteste masive

France 24

Peste 10.000 de ”veste galbene” continuau luni operaţiuni de blocare, a treia zi consecutiv, vizând în principal autoristrăzi, dar şi depozite petroliere, în timp ce Guvernul îşi afişa inflexibilitatea cu privire la politica sa economică.

Aproximativ 13.000 de persoane s-au adunat luni dimineaţa în 358 de locuri, potrivit poliţiei, după ce sâmbătă au fost 290.000, în peste 2.000 de locuri, anunță News.ro.

În weekend, îndoliat de moartea unei femei ”vestă galbenă” lovită de o automobilistă, 183 de persoane au fost plasate în arest preventiv, iar alte 511 au fost rănite – dintre care 17 grav.

În afară de locuri de plată a taxei rutiere, ”vestele galbene” au ţintit luni mai multe depozite petroliere, şi anume la Port-la-Nouvelle (Aude), Fos-sur-Mer (Bouches-du-Rhône), Frontignan (Hérault), Portes-lès-Valence (Drôme) şi Valenciennes (Nord), ale căror instalaţii erau pe cale să fie deblocate, potrivit poliţiei.

Grupul Total a confirmat că prezenţa manifestanţilor a provocat ”dificultăţi în acces, iar în numeroase cazuri imposibilitatea camioanelor de transport de a intra în zonele de încărcare”, mai ales în sud şi vest.

Mai multe organizaţii patronale au avertizat ”vestele galbene” să nu provoace ”un blocaj al economiei”, apreciind că ”exasperarea” manifestanţilor nu ar trebui să conducă la ”penalizarea” întreprinderilor.

Atât dreapta, cât şi stânga au criticat, la rândul lor, un Executiv inflexibil, după ce premierul Edouard Philippe a dat asigurări duminică cu privire la faptul că el va menţine ”direcţia”, adăugând însă că a auzit ”furia” şi ”suferinţa” manifestanţilor.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *