Francezii se tem că vor fi abandonați, pe plan internațional. Scenarii posibile

Franta
Sursa foto: Pixabay

Franța se confruntă cu riscul de a fi abandonată pe plan internațional. Criza politică de aici, stârnește uimire și îngrijorare în rândul celorlalte țări.

Membrii grupului de reflecție Euro Créative avertizează asupra riscului „unei schimbari radicale a politicii noastre externe” și a „proximității cu puteri destabilizatoare”.

„Politica noastră externă riscă să devină ostatică a politicii interne. Acest lucru, i-ar compromite mijloacele. În special cele ale politicii de apărare și de securitate națională”, estimează autorii Tribunei Colective de la Euro Créative.

Criza politică din Franța, provocată de dizolvarea Adunării Naționale stârnește uimire și îngrijorare în rândul europenilor. Ar putea duce la un declin major și prelungit al Franței pe scena internațională?

Pe măsură ce ne confruntăm cu o succesiune de crize geopolitice, începând cu războiul din Ucraina, instabilitatea politică sau o schimbare radicală a politicii externe ar slăbi Franța și ar afecta credibilitatea acesteia, spun politologii.

Scenariul 1

Potrivit publicației Le Point, dacă noua Adunare ar fi incapabilă să formeze o majoritate, chiar relativă, acțiunea executivului și, prin extensie, acțiunea externă a Franței ar putea fi considerabil limitată.

„În mod logic, o Franță neguvernabilă ar fi mai puțin ascultată, la nivel internațional, și în primul rând în Europa”, se precizează în Le Point.

Scenariul 2

Un guvern susținut de o nouă majoritate, emanat din partide care urmăresc o schimbare radicală în politica externă și care chiar cultivă puteri destabilizatoare printr-o apropiere de Rusia sau China, ar conduce la riscul unui nou tip de conviețuire, mult mai conflictual, în care cuvintele Președintelui și cele ale Primului Ministru să difere pe probleme internaționale majore sau la Consiliile Europene.

În ambele cazuri, ar deveni extrem de dificil să se contureze vreo strategie internațională.

Politica franceză externă ar risca să devină ostatică a politicii interne, ceea ce i-ar compromite mijloacele – în special pe cele ale politicii de apărare și securitate națională.

Orice scădere a ajutorului acordat Ucrainei ar fi dăunătoare

Analiștii politici francezi pun, de asemenea, sub semnul întrebării, sprijinul pentru Ucraina. Fie printr-o reducere a ajutorului promis, fie printr-un pas înapoi față de cele mai curajoase decizii. Cu toate acestea, orice scădere a ajutorului acordat Ucrainei ar fi, desigur, dăunătoare pentru ucraineni, dar și pentru credibilitatea Franței față de partenerii din Uniunea Europeană și NATO.

 Apărarea națională și apărarea Europei. Păstrați sprijinul pentru Ucraina cu orice preț!”

Aceasta presupune, cel puțin, protejarea legii de programa militar, care reprezintă un efort semnificativ dat fiind situația bugetară, dar rămâne subdimensionată față de realitatea amenințărilor.

Apoi, păstrați sprijinul pentru Ucraina cu orice preț”, ceasta înseamnă respectarea acordului franco-ucrainean de cooperare, în materie de securitate, începând cu livrarea ajutorului promis pentru acest 2024.

„Să nu se revină la autorizația de a lovi teritoriul Rusiei în conformitate cu dreptul internațional, nici la viitoarea livrare a aeronavelor Mirage, nici la ambiguitatea strategică cu care se confruntă Kremlinul”, mai precizeaza, Euro Créative.

Amenințări majore de securitate

Nu sunt de neglijat, riscul de tensiuni în Europa. Dincolo de o criză fără precedent în relațiile Franței cu Germania, analiștii politici sunt de părere că este subestimat impactul pe care l-ar avea, de exemplu, încheierea acrdului de apropiere, inițiat din 2023, cu vecinii din Europa Centrală și de Est.

„A ne mai îndepărta de aceste țări pe care le-am neglijat timp de treizeci de ani ar fi o eroare istorică”, mai spun politologii francezi.

Ar mai fi problemele bugetare.

„Problema bugetară ar fi, fără îndoială, cea mai serioasă, indiferent de componența viitoarei Adunări Naționale. În cazul lipsei majorității, votul bugetelor va depinde de negocieri în care fiecare tabără va acorda prioritate cheltuielilor electorale. Tot în cazul conviețuirii, finanțarea promisiunilor de campanie ar avea prioritate față de cea a cheltuielilor mai puțin vizibile în viața de zi cu zi a francezilor.

Legea programării militare ar risca astfel să fie sacrificată pe altarul unor astfel de arbitraje. În ciuda declarațiilor de principii, creditele militare ar putea fi tăiate pentru a evita economii mai nepopulare la alte articole, care ar avea consecințe dramatice pentru armatele noastre și pentru toți jucătorii din apărare”, mai precizează analiștii de la Euro Créative.

Vremurile sunt prea periculoase pentru ca Franța să renunțe

„Indiferent dacă ne reconstruim influența europeană sau recuperăm cu rearmarea, ne-ar lua ani buni, să ne revenim. Dacă mâine situația internațională ar degenera, de exemplu împotriva Rusiei, am risca o adevărată sinucidere strategică.

Pentru că generația noastră va fi cea care va trăi într-o Franță retrogradată, evoluând într-o lume periculoasă, cerem ca acest scenariu să fie evitat. Facem apel la constanță și coerență în politica noastră externă și de apărare. Va fi, de asemenea, o modalitate pentru Franța de a ieși pe primul loc, arătându-și fiabilitatea internațională, indiferent de problemele sale interne”, conchid, analiștii politici de la Euro Créative.

Critici în presa internă și internațională

În Libération, editorialistul Dov Alfon scrie împotriva președintelui Emmanuel Macron care a dizolvat Adunarea Națională, ceea ce a dus la aceste alegeri anticipate. Extrase:

„La pretenția lui Emmanuel Macron de a spune ca dizolvarea e singura alternativă, francezii l-au făcut responsabil pentru acest haos(…).
Din cauza lui Macron de a trimite coaliția de stânga și extrema dreaptă spate la spate cu o instrucțiune de „nici, nici”, francezii au votat masiv pentru amândoi și au dat un anumit avantaj Adunării Naționale”.

Editorialistul Alexis Brézet, de la Le Figaro spune: „Când istoricii se uită la dizolvare, vor avea un singur cuvânt: dezastru! Acest dezastru nu cade din cer. Vine de la Emmanuel Macron care, din cauză narcisistă, și-a asumat riscul să-și cufunde țara în haos”.

Nici ziarele belgiene nu sunt amabile cu președintele francez. Le Soir, de exemplu, titrează în paginile interioare: „2017-2024, aici se află macronismul”, care sună ca un anunț de deces.

Cât despre ziarul l’Avenir, acesta vorbeşte despre un „fiasco” pentru aceste alegeri din Franţa şi despre o „maree neagră” atunci când vine vorba de calificarea victoriei din primul tur al RN.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: