Franţa: Două candidate ale stângii radicale la europarlamentare, audiate la poliţie pentru ‘apologie a terorismului’

Sursa foto: Freepik

Două candidate ale stângii radicale franceze la alegerile europarlamentare, activista franco-palestiniană Rima Hassan şi lidera deputaţilor LFI (Franţa Nesupusă) Mathilde Panot, sunt audiate marţi de poliţie în cadrul unor anchete desfăşurate în Franţa pentru ‘apologie a terorismului’ în legătură cu declaraţii privind conflictul din Orientul Mijlociu, transmite AFP.

LFI a calificat aceste convocări la poliţie drept ‘cenzură’ şi a chemat la o manifestaţie de sprijin începând de la ora locală 08:30 (06:30 GMT) în apropierea tribunalului din Paris şi a sediului poliţiei judiciare, în arondismentul al XVII-lea al capitalei.

Mathilde Panot este convocată pentru a da explicaţii despre un comunicat publicat de grupul său parlamentar pe 7 octombrie 2023, în ziua în care Hamas a comis atacul său fără precedent pe teritoriul Israelului.

Textul a provocat o polemică pentru că punea în paralel atacul Hamas, descris ca ‘o ofensivă armată a forţelor palestiniene’, şi ‘intensificarea politicii de ocupaţie israeliene’ în teritoriile palestiniene.

La rândul său, Rima Hassan, a şaptea pe lista LFI pentru alegerile din 9 iunie, este convocată în legătură cu declaraţii făcute între 5 noiembrie şi 1 decembrie 2023.

Jurista în vârstă de 32 de ani a fost criticată mai ales pentru că, într-un interviu acordat la sfârşitul lui noiembrie, a spus că este ‘adevărat’ că Hamas desfăşoară o acţiune legitimă.

LFI, care califică drept ‘genocid’ situaţia din Gaza şi a făcut din apărarea cauzei palestiniene principala temă de campanie, denunţă o ‘derivă autoritară’ şi o instrumentalizare a justiţiei vizând reducerea la tăcere a vocilor propalestiniene.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: