Skip to content
Coronavirus

Franța e pregătită pentru stadiul 3 al dispozitivului de apărare împotriva pandemiei

franceculture.fr

Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri că epidemia de Covid-19 este pandemie.

Suntem preocupați atât de nivelul alarmant și de rapiditatea răspândirii, cât și de lipsa de acțiune. Numărul cazurilor înregistrate în afara Chinei a crescut de 13 ori în două săptămâni”, a subliniat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Într-adevăr, cifrele raportate vorbesc de la sine: 118 000 de persoane din 114 țări sunt infectate și 4291 au decedat în urma contactării virusului.

Întrucât Franța este a doua cea mai afectată țară din Europa, este de așteptat ca declarația șefului statului, de joi seara, la ora 20.00, să anunțe tocmai intrarea țării în stadiul 3 al dispozitivului de apărare împotriva pandemiei.

Toate acestea se întâmplă în contextul primului tur de alegeri municipale din această duminică. Alegerile nu vor fi anulate, însă care sunt măsurile exacte afară de interdicția adunărilor de mai mult de 1000 de persoane?

Fiecare etapă a unei epidemii are o strategie proprie. Stadiul 3 al unei pandemii este definit de circulațiea virusului pe tot teritoriul țării, iar prioritatea numărul unu este aceea de a-i atenua impactul, acordând atenție bolnavilor grav afectați. Un plan de măsuri detaliat a fost pus la punct în 2011, după pandemia de gripă A(H1N1). Acest plan de acțiune a fos realizat pentru că o pandemie de gripă cere, spre deosebire de gripa sezonieră, acțiuni specifice. Aceasta din urmă apare în forme ușor diferite de la an la an, sistemul imunitar al populației are capacitatea de a face față virusului și doar cei cu risc ridicat sunt sfătuiți să se vaccineze. În cazul unei pandemii, virusul este violent, capacitatea de apărare a sistemului imunitar este redusă sau nulă. În această situație, autoritățile caută soluții pentru evitarea suprapopulării spitalelor și descoperirii cât mai repede a vârfului epidemiei. Acesta este sensul stadiului 3, explică guvenul pe pagina dedicată coronavirusului. Sistemul sanitar este mobilizat (așa numitul plan-alb pentru spitale în cazul victimelor multiple și planul albastru pentru celelalte unități sanitare, pregătite să preia pacienții mai puțin grav bolnavi). Activitățile colective sunt limitate sau chiar interzise. În stadiul 3, măsurile de izolare a focarelor nu mai sunt aplicate, întrucât virusul circulă liber. Prioritate nu mai au, ca în stadiul 1 și 2 toate cazurile, ci cele grave. Se recomandă celor care nu sunt grav bolnavi să se adreseze medicului de familie, înainte să meargă la centrele de urgență.

Vom gestiona epidemia, avem un sistem de sănătate bine pus la punct, nu este cazul unei izolări generale a populației, ca în Italia”, transmite guvernul francez pe pagina dedicată coronavirusului.

Spitalele sunt pregătite să facă față unui flux mare de cazuri, operațiile care nu sunt urgente sunt amînate, pentru a elibera cât mai multe paturi și pentru a putea acorda îngrijire persoanelor infectate. Guvernul poate face apel la rezerva sanitară: studenți și personal la pensie. Este vorba despre 21.000 de persoane, dintre care 3600 au fost deja angajate, medici sau infirmieri care nu mai profesează și care au fost deja solicitați, de câteva ori de la începutul epidemiei, a declarat deputatul socialist Catherine Lemorton. Aceștia sunt pregătiți să acționeze eficient în situații de catastrofă și urgență, pe tot teritoriul Franței.

Există și un stadiu 4 al oricărei pandemii, însă deocamdată nimeni nu vorbește despre acesta.

Ultimul stadiu corespunde sfârșitului pandemiei, când lucrurile revin progresiv, la normal. (Franceculture.fr)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *