Skip to content
Politică

Franța, în alertă: măsuri de protecție speciale după ce au apărut cazuri de pestă porcină în Belgia

inhabitat.com

Franţa ia măsuri speciale de protecţie, după apariţia unor cazuri de pestă porcină africană la porci mistreţi din Belgia, în apropiere de graniţa franceză, relatează Reuters.

Boala, extrem de contagioasă la porci, dar care nu este periculoasă pentru oameni, s-a răspândit în Uniunea Europeană, mai ales în statele din estul continentului, unde au fost sacrificate sute de mii de animale.

”Confirmarea, astăzi, a prezenţei virusului în Belgia (în vestul UE) reprezintă o nouă progresie a bolii, ceea ce necesită un răspuns adecvat, având în vedere miza economică majoră pentru lanţul agro-alimentar francez”, potrivit unui comunicat al Ministerului francez al Agriculturii, potrivit news.ro.

Ministrul Agriculturii, Stephane Travert, a solicitat ca unele activităţi, cum ar fi vânătoarea, să fie restricţionate, şi a cerut o supraveghere sporită a stocurilor de animale şi a animalelor sălbatice din patru departamente de la graniţa cu Belgia.

Planul mai include întărirea măsurilor de prevenire a pătrunderii virusului în fermele de porci şi abatoare.

Pesta porcină africană afectează doar porcii şi mistreţii şi are o mortalitate ridicată. Boala poate fi transmisă direct între animale, dar şi prin intermediul produselor din carne de porc, furaje sau de către oameni. Nu există vaccin sau tratament pentru pesta porcină africană.

În China, cel mai mare producător de carne de porc din lume, în ultima perioadă au fost detectate cazuri noi de pestă porcină africană aproape în fiecare zi, chiar şi la distanţe mari unele de altele, determinând guvernul să ia măsuri stricte de protecţie, inclusiv interzicerea utilizării deşeurilor alimentare pentru hrănirea porcilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *