Skip to content
Internațional

Franţa îşi îndeamnă toţi cetăţenii să părăsească de urgenţă Afganistanul, cu un zbor special

Twitter

Franţa le cere tuturor cetăţenilor săi să părăsească Afganistanul ”din cauza evoluţiei situaţiei de securitate în ţară şi având în vedere perspectivele pe termen scurt”, a anunţat marţi ambasada Franţei la Kabul într-un comunicat, relatează AFP.

Guvernul (francez) va organiza un zbor special pe 17 iulie dimineaţă, cu plecare din Kabul, pentru a permite întoarcerea în Franţa a întregii comunităţi franceze şi nu va putea avea loc niciun zbor special suplimentar„, a continuat ambasada, recomandând oficial tuturor francezilor să profite de acest zbor special.

Ambasada îi informează pe francezii care doresc „să rămână în Afganistan după 17 iulie, că nu va mai fi în măsură să asigure securitatea plecării”.

Aceasta precizează că „echipa ambasadei este la lucru”, lăsând să se înţeleagă că reprezentanţa diplomatică rămâne deschisă în perioada imediat următoare. „Continuăm să ne îndeplinim sarcina menţinând, astăzi mai mult ca niciodată, susţinerea noastră pentru Republica Islamică Afganistan„, a adăugat ambasada Franţei.

Trupele străine, prezente de 20 de ani în Afganistan în cadrul unei coaliţii conduse de SUA sub egida NATO, au început din mai retragerea lor definitivă din ţară, prevăzută să se încheie până la sfârşitul lui august.

În urma acestei retrageri, talibanii au lansat în ultimele două luni o ofensivă totală împotriva forţelor guvernamentale, în cursul căreia au cucerit mari porţiuni rurale din teritoriul afgan, transmite Agerpres. Private de cruciala susţinere aeriană americană, forţele afgane nu au opus până acum decât o rezistenţă scăzută şi nu mai controlează decât marile axe şi capitalele provinciale, dintre care unele sunt încercuite.

Insurgenţii au ocupat recent mai multe districte din provincii vecine cu Kabulul, suscitând temeri că ar putea ataca chiar capitala şi aeroportul său, singura cale de ieşire din oraş pentru cetăţenii străini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *