Skip to content
Politică

Franţa nu vrea să piardă insula lui Napoleon. Demersurile hotărâte ale Parisului

Franţa nu vrea să piardă insula în care s-a născut împăratul Napoleon Bonaparte (1804-1814; 1815). Ce demersuri hotărâte întreprind autorităţile de la Paris.

Statul francez încheie anul 2015 pe fondul unor tensiuni care s-au produs pe insula Corsica, unde victoria naţionaliştilor în alegerile regionale din decembrie a creat o mare surpriză, informează b1.ro, citând AFP.

La Ajaccio, au fost agresați mai mulți pompieri, în noaptea de Crăciun, într-un cartier cu o importantă populaţie de origine maghrebiană.

Noţiunea de „naţiune corsicană“ a fost respinsă, miercuri, de premierul francez Manuel Valls, care a înlăturat orice idee de „separare“ de Franţa după sosirea la putere în insula Corsica a unor lideri naţionalişti, ca urmare a alegerilor regionale de la jumătatea lunii decembrie.

„Unii vorbesc despre o naţiune corsicană. Dar eu nu prea ştiu ce vrea să însemne aceasta. Nu există decât o singură naţiune, naţiunea franceză. Nu se pune problema să revenim asupra acestui punct“, a declarat Valls.

„Alipirea Corsicăi la Republica Franceză nu este şi nu va fi niciodată negociabilă“, a afirmat şeful guvernului socialist, care consideră că „nu este posibilă o separare“ pentru insula mediteraneeană care face parte din componenţa Franţei din 1768.

Premierul a exclus și posibilitatea de a acorda limbii corsicane un statut de limbă co-oficială în insula în care s-a născut Napoleon, precum şi de a-i amnistia pe deţinuţii consideraţi de către naţionalişti drept „deţinuţi politici“.

„Republica Franceză recunoaşte limba corsicană, ea chiar se învaţă în şcolile din sistemul public (…). Dar nu există decât o singură limbă oficială: franceza“, a spus premierul Valls.

Nu este pentru prima dată în Franţa când pompierii sunt agresaţi pentru că reprezintă statul, pentru că poartă o uniformă şi în mod implicit simbolizează puterea publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *