Skip to content
Politică

Franța, pețită de Washington: Trump are planurile lui pentru UE EXCLUSIV

Pressalert.ro

Președintele SUA Donald Trump a vizitat vineri Parisul cu ocazia zilei naționale a Republicii Franceze, 14 iulie  El a fost invitatul de onoare al recent instalatului la Champs-Elysees președinte francez Emmanuel Macron. Trump a asistat la defilarea festivă din centrul Parisului, la care au participat 3720 de militari și 211 de vehicule militare, dintre care 62 de motociclete, 241 de cai, 63 de avioane și 29 de elicoptere ale forțelor armate franceze, conform Hotnews.ro.
Republica Franceză și Statele Unite ale Americii sunt legate prin istorie

Momentul de ieri a fost unul important pentru Donald Trump, altfel izolat pe scena internațională în urma semnalelor incerte transmise în ultimele 6 luni comunității internaționale de către Casa Albă, deoarece SUA și Franța aniversează 100 de ani din momentul implicării forțelor armate americane în teatrul european de operațiuni militare al primului război mondial.

Actualului președinte al SUA i s-a oferit, astfel, de la Paris, șansa de a comunica îndeaproape cu cel mai tânăr președinte din istoria de 228 de ani a Republicii Franceze, o istorie care începe cu momentul ocupării garnizoanei închisorii Bastilia de poporul francez revoltat împotriva tiraniei de factură feudală impusă în Hexagon de regele Ludovic al XVI-lea din dinastia Bourbon.

În pofida tratamentului pe care acest monarh francez l-a aplicat față de supușii săi din Franța continentală, diplomația franceză a vremii a contribuit în mod determinant la victoria trupelor britanice revoltate împotriva Londrei metropolitane în Războiul de Independență al Statelor Unite ale Americii.

Pe fondul atentatelor teroriste, relația SUA-Franța este vitală pentru ambele țări

Un alt eveniment, de această dată mai puțin istoric și de dată mai recentă, comemorat tot ieri, 14 iulie, de către francezi, este atentatul de la Nisa, din 14 iulie 2016, atunci când un autocamion a intrat în mulțimea adunată pe faleza din orașul portuar francez și a făcut 86 de victime.

În conexiune cu atentatul terorist de la Nisa trebuie privite atentatele teroriste din 13-14 noiembrie 2015, atunci când 7 teroriști înarmați și dotați cu veste cu explozibil au deschis focul în sala de concerte Bataclan și în alte 6 locuri din Paris, omorând 137 de oameni (inclusiv făptașii) și rănind alți 368, dintre care de la 80 la 99 cu răni grave. Asta pentru că după tragicele atentate din noiembrie 2015, în Franța a fost declarată starea de urgență, prelungită pentru a șasea oară în acest an și aflată în vigoare în acest moment.

Franța reînvie din propria cenușă, iar Trump trebuie să colaboreze cu Macron

În această atmosferă dramatică însă promițătoare pentru un stat francez care și-a căpătat o nouă conducere politică în acest an, în persoana președintelui Macron și a partidului care l-a susțint, ”En Marche!”, și care dispune de majoritatea parlamentară, țara fiind astfel ferită cel puțin pentru următorii câțiva ani de fobia tradițională a guvernării franceze, cea a coabitării dintre un președinte de o culoare politică și un parlament de o alta, Donald Trump încearcă să dezvolte relația SUA cu Europa prin intermediul asistenței pe care i-o poate oferi Parisul.

Pentru a reuși în acest demers, liderul de la Casa Albă are nevoie să-și creeze, în viitor, o relație strânsă de colaborare personală cu Emmanuel Macron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *