Skip to content
Opinii & Analize

Franța și Germania, acord istoric în UE: 500 de miliarde pentru criza provocată de pandemia coronavirus

ilfattoquotidiano.it

De la începutul pandemiei coronavirus, Italia a susținut că Uniunea Europeană are nevoie de o „datorie comună” a statelor membre pentru a acoperi toate cheltuielile provocate de această criză și pentru a susține repornirea economiei.

Franța și Germania au ajuns ieri, 18 mai 2020, la un acord istoric în acest sens și au propus un fond de 500 de miliarde de Euro sub formă de subvenții. Acordul franco-german vine după ce Italia în ultimele 2 luni de zile a luptat pentru un nou instrument financiar, încercând să evite împrumuturile de la creditorii internaționali. Din acești 500 de miliarde de Euro, circa 100 de miliarde ar urma să ajungă în conturile italienilor, anunță repubblica.it.

„Propunerea franco-germană (500 de miliarde subvenții) e un prim pas important în direcția sperată de Italia. Dar pentru a depăși criza și a ajuta companiile și familiile trebuie mărit fondul Recovery Fund. Încrezători într-o propunere ambițioasă din partea Comisiei Europene”, a scris Giuseppe Conte, premierul Italiei, pe pagina sa de Facebook.

Pentru a strânge acești bani, Comisia Europeană se poate „îndatora pe piață în contul UE, în acord cu tratatul UE, în acord cu bilanțul bugetului și cu respectarea drepturilor Parlamentelor naționale”, informează ilfattoquotidiano.it.

Banii pe care UE îi va împrumuta de pe piață, vor fi oferiți statelor sub formă de subvenții, nu sub formă de împrumuturi, evitându-se creșterea datoriei publice. Italia a ținut foarte mult la această condiție încă de la începutul negocierilor, având deja o datorie publică de peste 130% din PIB. Dar statele membre vor trebui să returneze subvențiile, a anunțat chiar Emmanuel Macron, președintele Franței.

Negocierile dintre Franța și Germania au eliminat Italia de la masa puterii. Emmanuel Macron își asumă nejustificat rolul de „salvator” al Europei, precizând că „nu există un acord al celor 27 de state UE dacă prima dată nu e un acord franco-german”. Același Macron care în luna martie sprijinea proiectul Italiei privind coronabond-urile, iar ulterior i-a abandonat pe italieni pentru a-și promova propriul proiect – Recovery Fund – și pentru a juca un rol decisiv în negocieri.

Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a explicat că acordul Franța-Germania discutat ieri prevede finanțare pentru trei piloni importanți pentru viitorul UE: „primul se va concentra pe sprijinirea statelor membre pentru a se recupera, repara daunele și a ieși din criză mult mai puternice decât înainte”. Al doilea pilon presupune investiții în „domenii și tehnologii importante: 5G, inteligență artificială hidrogen, energie regenerabilă” etc. Al treilea pilon constă în consolidarea programelor „care s-au dovedit prețioase în criză, precum RescuEU și Horizon Europe. Vom crea și un program UE destinat sănătății și ne vom asigura că susținem aliații și partenerii noștri consolidând instrumentele pentru apropierea, cooperarea și pentru asistența pre-aderare”.

Planul anunțat de Von der Leyen ar putea fi de cel puțin 1.000 de miliarde de Euro pentru a acoperi toate aceste nevoi și va include subvențiile de 500 de miliarde de Euro. Parlamentul European și-ar dori un pachet care să se apropie de 2.000 de miliarde cu toate investițiile și subvențiile.

Dar negocierile sunt abia la început, deoarece Austria, Danemarca și Suedia se opun programului Recovery Fund, după cum a anunțat chiar cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, potrivit adnkronos.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *