Skip to content
Politică

Franța și Germania iar ne dau sfaturi: Aţi face bine să nu rataţi ocazia!

imagebase.net

La nici măcar o lună de la scrisoarea comună a 12 ambasade în legătură cu politica internă a României (prin care cereau oprirea modificărilor la Codul Penal și la cel de Procedură Penală), reprezentanții a două dintre acestea – Franța și Germania – revin cu sfaturi pentru țara noastră, de data aceasta fiind vorba despre politica externă.

CITIȚI ȘI: Aliații României cer oprirea modificărilor la Coduri. SUA și alți 11 parteneri, mesaj dur pentru guvernarea Dragnea

Cei doi ambasadori acreditați la București – Michele Ramis, respectiv Cord Meier-Klodt – sfătuiesc România să renunţe la luptele interne şi să profite de oportunităţile care îi vor fi oferite odată cu preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, informează News.ro.

Oficialii străini au explicat – în timpul unei întâlniri din cadrul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov, la care a participat şi Hans Klemm (ambasadorul SUA) – că Uniunea Europeană se confruntă astăzi cu provocări atât din interior, cât şi din exterior: terorism, imigraţie, scepticism, încălcarea legilor internaţionale.

„Toate acestea creează un nou context. Avem de-a face cu surprize, dar ele sunt şi ocazii. Îngrijorarea mea este cum putem apăra modelul nostru democratic unic” s-a întrebat Michele Ramis.

Pe de altă parte, imigraţia (fenomen care a scăzut în ultimii doi ani), „a rămas o problemă politică”, a zis ramis, adăugând că „preşedintele Macron are o viziune puternică privind refondarea Europei, să o facă mai puternică. Încearcă să implice, să aducă mai mulţi aliaţi”.

Franţa şi Germania, au afirmat cei doi, şi-au luat angajamentul de a ajuta România în pregătirea preluării preşedinţiei Consiliului UE.

„Credem că preşedinţia Consiliului UE îi va da României o nouă perspectivă. România trebuie să lase de-o parte luptele interne, trebuie să fie constantă în valorile ei şi să profite de ocazie. Vă subestimaţi capacităţile şi ocaziile. Mi-ar plăcea ca România să se întoarcă la România”, a opinat franțuzoaica.

De cealaltă parte, Meier-Klodt a precizat că „alianţa transatlantică şi Uniunea Europeană nu trebuie considerate cuvenite; trebuie să luptăm pentru ele, dacă vrem să menţinem ceea ce am obţinut şi să continuăm să dăm formă lumii noastre. Altfel, îi vom lăsa pe alţii să îi dea formă”.

Germanul a menționat provocările la care este supusă UE: „Din perspectiva Europei, unele dintre cei mai importante provocări sunt Rusia, expansiunea intereselor Chinei şi numeroasele crize. Noua politica «America First» a preşedintelui Trump, pentru Europa, trebuie luată în calcul drept o nouă provocare. Acest principiu, de «Me First», îl găsim în toate ţările europene şi este unul nou de care trebuie să ne ocupăm”.

„Nu trebuie să ne păcălim. Nu este vorba doar de anumite figuri politice, care pot veni şi pleca sau rămâne, ci despre o mişcare tectonică în societatea noastră, iar figurile politice sunt vizibile tocmai din acest motiv”, a completat Meier-Klodt.

Pentru Europa, „unitatea nu este totul, dar fără unitate, totul este nimic”, a parafrazat ambasadorul german o replică dintr-un film al lui Luchino Visconti. „Vrem o anumită Europă, nu o formă fără fond”.

„Păstraţi România pe linia progresului”, a îndemnat el. „Rolul României nu trebuie supraapreciat. România are potenţial de a dobândi un rol crucial în această ecuaţie, ca ţară fundamental europeană, fără polarizări. Mental, ea este amplasată în centrul Europei. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene oferă o ocazie unică, aţi face bine să nu o rataţi”, a completat el.

România va prelua în ianuarie 2019, după 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, preşedinţia Consiliului UE pentru o perioadă de şase luni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *