Skip to content
Europa

Franța și Germania se pregătesc pentru oprirea importurilor de gaze rusești

Facebook

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a declarat că Franța și Germania se pregătesc pentru scenariul în care importurile de gaze se vor opri, în contextul decretului semnat de președintele rus Vladimir Putin.

Acesta prevede ca țările „neprietenoase” să plătească gazul în ruble, iar termenul limită pentru a-și deschide conturi în băncile rusești a fost stabilit până la 1 aprilie. Moscova va rezilia contractele de furnizare de gaze în cazul în care cumpărătorii nu respectă noii termeni de plată, transmite bfmtv.com, potrivit b1.ro.

Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei, a declarat că Franța și Germania anticipează scenariul în care se va opri furnizarea cu gaz rusesc, de aceea cele două țări trebuie să fie pregătite pentru diferite scenarii.

„Poate fi o situație în care mâine, în circumstanțe foarte specifice, să nu mai fie gaz rusesc (…) depinde de noi să pregătim aceste scenarii și le gestionăm”, a detaliat Bruno Le Maire, în timpul unei conferințe de presă cu prese cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

În același timp, Germania a declanșat, miercuri, un plan privind administrarea rezervelor de gaz care ar putea însemna raționalizarea energiei. Acesta are scopul de a preîntâmpina întreruperea sau oprirea furnizării gazului rusesc. Mișcarea fără precedent a Germaniei ar putea indica faptul că Rusia ar putea să oprească furnizarea gazului dacă plata nu se va efectua în ruble.

Moscova va rezilia contractele de furnizare de gaze în cazul în care cumpărătorii nu respectă noii termeni de plată. Putin susține că această hotărâre a fost adoptată pentru a „întări suveranitatea noastră”. „Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-zise state neprietenoase”, a anunțat Vladimir Putin.

„SUA încearcă să transfere Europa către GNL american scump, subminând astfel competitivitatea companiilor europene. Europa este amenințată cu dezindustrializarea pe scară largă și cu pierderea locurilor de muncă din cauza acțiunilor SUA”, a mai susținut liderul de la Kremlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *