Cooperarea dintre Ministerul Apărării al R. Moldova și Ministerul Forțelor Armate din Franța se va axa pe mai mulți piloni, a afirmat Sébastien Lecornu, la Chișinău. ”De mai multe luni, echipele noastre conlucrează pentru a defini o cooperare mult mai puternică, mai concretă și fundamental orientată pe apărarea suveranității dumneavoastră și pe stabilitatea Republicii Moldova. Guvernul de la Chișinău a făcut alegerea să crească bugetul pentru apărare. O decizie politică care este bună, de altfel. Și întrebarea este cum poate ajuta Franța R.Moldova în acest sens privind mecanismul de apărare. Vă propun să avansăm pe trei piloni”.
„Primul pilon este acela al formării femeilor și bărbaților care poartă uniforme. Franța are o lungă tradiție, invită academiile militare. Chiar dacă în ultimii ani am fost mai închiși, de patru ani încoace, redeschidem masiv și permitem accesul la aceste academii ofițerilor și subofițerilor. Al doilea pilon pe care vrem să avansăm este acela al capacităților, echipamentelor și în acest sens am avut discuții fructoase care ne permit să avansăm în mai multe direcții. Este vorba despre cesiunea unor echipamente pe care armata franceză nu le folosește și le vom ceda armatei R.Moldova. Avem, așadar, echipamentele individuale, arme. A doua direcție este cea a armamentelor noi pe care le achiziționați. Și aici vorbim despre sistemul francez de supraveghere aeriană ”Thales”, care va ajunge până la Crăciun. Livrarea include și o parte de formare pentru toți operatorii. Achiziția acestui radar este importantă. Este vorba despre un radar pe care îl folosim chiar și noi. Îl găsim și în multe țări europene, țări NATO și astăzi se creează un fel de interoperabilitate de facto”, precizează oficialul francez.
Potrivit lui Sebastien Lecornu, al treilea pilon pe care se va axa cooperarea bilaterală este dialogul strategic între cele două capitale. Și aici se referă la negocierile privind acordul de apărare.
„Am semnat o scrisoare de intenție și care ne angajează, pe ambele părți, să lucrăm la un acord de apărare între cele două țări. Dna președintă mi-a cerut ca acest acord să poată fi semnat cât de repede posibil. Acest acord ne va permite să avansăm și să construim o metodă la care să alocăm mijloacele necesare. Spre exemplu, o misiune de apărare se va deschide, aici, la Ambasada Franței la Chișinău. Până acum nu era un atașat. Dna locotenent-colonel a fost numită și se detașează de la București și misiunea de apărare se va stabili permanent la Chișinău. Și tot pe partea strategică, Republica Franceză vrea să facă un audit pentru a analiza situația apărării antiaeriene, aici în R.Moldova. Acest audit ne va permite să luăm decizii în ceea ce privește apărarea spațiului dvs aerian”, a punctat ministrul francez al Apărării.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News