Skip to content
Economie Europa

Franța, „taxă pe lăcomie” pentru multinaționalele din IT: câștig de 500 de milioane de Euro

beetify.com

Vremurile se schimbă în UE pentru giganții IT care în ultimul decenii și-au dublat cifrele de afaceri în Europa și, în numeroase cazuri, nu au plătit taxele, ajungându-se la amenzi uriașe.

Franța este primul stat european care își ia măsuri de protecție și adoptă o taxă care va fi aplicată pentru giganții IT precum Google, Apple, Facebook, Amazon și alții din Europa și China. Deși, în toată această discuție, Uniunea Europeană a declarat că nu sprijină astfel de măsuri.

Ministerul Economiei de la Paris a decis să aplice o taxă de 3% pentru vânzările digitale ale giganților din domeniul IT. Taxa va fi aplicată doar pentru vânzările interne. Ministrul Economiei Bruno Le Maire a declarat, potrivit washingtonpost.com, că bugetul statului ar avea de câștigat, în urma acestei taxe, aproximativ 500 de milioane de euro pe an.

Această taxă face parte dintr-o serie de măsuri care vor urma în viitorul apropiat, pentru a se împiedica scurgerea miliardelor de dolari din Europa către SUA fără ca acestea să fie impozitate corespunzător. Specialiștii în economie vorbesc inclusiv despre o modernizare a sistemului internațional de taxe, ceea ce înfuriază Statele Unite care ar putea pregăti mai multe măsuri împotriva Franței.

Le Maire a citat un raport al Uniunii Europene, potrivit căruia multinaționalele IT plătesc taxe, în medie, cu 14% mai mici decât alte companii europene.

Chiar dacă Uniunea Europeană a refuzat să se implice, alte state europene deja pregătesc o măsură asemănătoarea. Marea Britanie dorește să taxeze cu 2% încasările platformelor de social media, motoarele de căutare și piețele online. Spania se gândește la o taxă de 3% pentru serviciile de publicitate online, serviciile de brokeraj și revânzarea datelor cu caracter personal. Italia vrea să copieze proiectul Franței și să lovească multinaționalele, făcând parte din programul lor populist. De asemenea, Ungaria și-a exprimat interesul pentru o astfel de măsură.

Franța și Germania sunt momentan în negocieri în privința unei taxe de 3% la nivelul Uniunii Europene pentru toate vânzările de publicitate, estimată pentru anul 2021.

Europa vs. giganții IT

Regulile jocului se schimbă în Europa pentru giganții IT și acest lucru se vede în urma numeroaselor măsuri pe care statele europene le-au adoptat în ultimii ani.

Comisia Europeană a amendat Google în 2017 cu 2,4 miliarde de Euro pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața din Europa. Amazon și Apple au fost și ele anchetate sau amendate.

Amazon a ajuns la o înțelegere cu Guvernul francez, după ce autoritățile de la Paris au descoperit că gigantul american nu ar fi plătit taxe în valoare de aproximativ 200 de milioane de Euro.

De asemenea, Comisia Europeană a obligat Luxemburg, în 2017, să colecteze aproximativ 250 de milioane de Euro de la Amazon, fiind taxele neplătite în ultimii ani de către compania americană.

1 comentariu la “Franța, „taxă pe lăcomie” pentru multinaționalele din IT: câștig de 500 de milioane de Euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *