Skip to content
Europa

Franța va prelua sâmbătă președinția rotativă a Consiliului UE

pixabay.com

Franța va prelua sâmbătă președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Acest proces se va desfășura în perioada plină de turbulențe la nivel mondial. Analiștii europeni consideră că Emmanuel Macron se va folosi de aceasta oportunitate ca să demonstreze potențialul său în rolul de conducător.

Prioritățile lui Emmanuel Macron pentru UE

Potrivit cercetătoarei Claire Demesmay,  președinția Consiliului Uniunii Europene îi va oferi „o platformă binevenită pentru a-şi promova bilanţul european, diferențiind-se de unii dintre contracandidați şi lansând noi revendicări şi idei”.

Franța va sta la conducerea președinției Consiliului Uniunii Europene o jumătate de an. Autoritățile  vor prezenta interesele celor 27 de țări membre în faţa Comisiei Europene şi Parlamentului European. Prin urmare, miniștrii francezi vor prezida reuniunile omologilor lor europeni în domeniul lor de competenţă, de la agricultură şi sănătate la afaceri interne. Franța va prelua președinția pentru a 13-a oară.

Acest proces se va suprapune cu  alegerile prezidențiale din 10 şi 24 aprilie şi cu alegerile legislative din iunie din Franţa.

„Franţa va avea (de facto) o perioadă foarte scurtă pentru preşedinţia (Consiliului UE) şi o agendă foarte ambițioasă. Trei luni înseamnă foarte puţin. Totul va fi foarte alert”, a remarca Claire Demesmay, citată de Agerpres.

Francezii au anunțat și trei priorități după care se vor ghida timp de șase luni: un salariu minim garantat în întreaga UE, reglementarea giganţilor digitali şi o taxă pe carbon la frontiere -, asupra cărora poate spera să obţină rezultate.

„Summitul informal al şefilor de stat şi de guvern de la 10 şi 11 martie din Franţa, unde urmează să se discute reforma Pactului de stabilitate şi creştere, o teme dragă Parisului, se poate dovedi ‘o lovită politică de maestru’. (…), O demonstraţie de forţă a leadership-ului său european, înconjurat de omologii săi cu o lună înainte de primul tur, îi va putea întări statura”, comentează Sébastien Maillard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *