Franţa va renunţa la indicatorul actual de măsurare a pesticidelor, contestat de agricultori

France's Prime Minister Gabriel Attal looks on as he arrives to attend a national tribute ceremony in honour of former French justice minister Robert Badinter, outside the Ministry of Justice, at the Place Vendome, in Paris on February 14, 2024. Badinter, who died on February 9, 2024, at the age of 95, saved many lives by dedicating his own to the fight against capital punishment, playing a pivotal role in banning the guillotine in 1981. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Prim-ministrul Gabriel Attal a anunţat miercuri că Franţa va renunţa la indicatorul pe care îl utilizează în prezent pentru a măsura reducerea folosirii de pesticide, apărat de ONG-rile ecologiste, dar contestat de principalul sindicat agricol şi industria de pesticide, FNSEA, transmite AFP.

”Vă anunţ că indicatorul de referinţă pentru a ne urmări obiectivul de reducere a produselor fitosanitare nu va mai fi Nodu francez, ci indicatorul european”, a declarat Attal, încercând să calmeze furia fermierilor cu câteva zile înainte de deschiderea Salonului agriculturii la Paris.

”Această decizie este conformă voinţei noastre de a evita orice supratranspunere. A fost cererea agricultorilor”, a adăugat el.
Attal a spus totuşi că guvernul său nu vrea să ‘renunţe la ambiţia de a reduce cu 50% folosirea pesticidelor până în 2030’.

În pofida acestor anunţuri, agricultorii francezi menţin presiunea: principalele două sindicate agricole au prevăzut pentru vineri seară un ‘cortegiu’ de agricultori şi câteva tractoare, care se va încheia în faţa porţilor Salonului, unde mai mulţi dintre ei ar putea rămâne până la sosirea preşedintelui Emmanuel Macron a doua zi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: