Skip to content
Republica Moldova

„Fratele la nevoie se cunoaște”. Președintele CJ Bistrița-Năsăud propune inițierea unui proiect de colectare a unor materiale sanitare de protecție pentru R. Moldova

RADU Moldovan/ Facebook

Invitat joia trecută în emisiunea Actual Regional de la TVR Cluj, Emil Radu Moldovan, preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, a lansat o provocare inedită de ajutor pentru Republica Moldova, grav afectată de pandemia de coronavirus.

Astfel, oficialul s-a oferit voluntar pentru a iniția un proiect de colectare a unor materiale sanitare de protecție pentru frații noștri de peste Prut. „Sunt dispus să ofer 1.000 de măști, 1.000 de mănuși și 100 de litri de dezinfectanți”, a precizat Radu Moldovan.

„Cred că în momentul de față, cu dumneavoastră inițiatori și cu sprijinul nostru – eu mă ofer voluntar – cred că am putea face un proiect de colectare a unor materiale sanitare de protecție pentru frații noștri de peste Prut. Sunt dispus să ofer 1.000 de măști, 1.000 de mănuși și 100 de litri de dezinfectanți. Vă rog să vă gândiți la un astfel de proiect prin care să ne ajutăm prietenii și frații noștri de peste Prut. Știu că inima voastră bate, la fel ca și a mea, pentru frații noștri de peste Prut care au foarte mare nevoie de ajutor. Fratele, prietenul, la nevoie se cunoaște”, a precizat Radu Moldovan.

În ultimii ani, mai multe comune din Bistrița Năsăud s-au înfrățit cu localități din Raionul Glodeni, Republica Moldova. Membrii Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca salută această inițiativă a președintelui Consiliului Județean Bistrița. Președintele Dana Neagu confirmă faptul că este mare nevoie de materiale sanitare de protecție pentru medicii aflați în linia 1 în lupta cu noul coronavirus.

„Situația privind măsurile de protecție este cam complicată. Aproximativ 25% din cei infectați cu COVID-19 sunt cadre medicale. De aici ne putem da seama că medicii sunt slab echipați și chiar că lipsesc unele materiale sanitare. Pot să spun că cea mai mare nevoie o au Raioanele, mai puțin Capitala. Și noi, la nivel de organizație, ne-am gândit să ajutăm oricând și să lansăm o campanie de strângere de echipamente. Deja am făcut primii pași pentru a o pune în derulare”, spune Dana Neagu, președintele Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca.

România, alături de Republica Moldova

Joi dimineață, 20 de autocamioane cu materiale sanitare, în valoare de 3.5 milioane de euro, au plecat la frații de peste Prut, pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19. Materialele și echipamentele medicale vor fi destinate instituțiilor spitalicești de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, potrivit unei hotărâri a Guvernului Orban.

Ajutorul acordat joi de către România R. Moldova nu este singurul. Amintim că grupul de 42 de medici și asistenți medicali militari și civili au sosit în Republica Moldova în continuarea sprijinului acordat de România pentru combaterea pandemiei cu COVID-19. Totodată, delegația română a adus un prim lot din materialele și echipamentele medicale alocate de România pentru a ajuta Republica Moldova să facă față acestei crize.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *