Skip to content
Politică

Frenezia cătuşelor: ministru al Justiţiei, demis după ce s-a lăudat că ar putea închide chiar şi un profet

Frenezia cătuşelor: un ministru al Justiţiei a fost demis după ce s-a lăudat că ar putea arunca în închisoare chiar şi un profet.

Este vorba despre ministrul egiptean al justiției, Ahmed el-Zind, care a fost demis din funcție duminică după ce a provocat un val de proteste prin afirmația că ar fi gata să încarcereze chiar și „un profet”, informează AFP, citând un comunicat al biroului primului ministru Sherif Ismail, potrivit Agerpres.

Ahmed el-Zind a răspuns vineri seara la întrebarea unui prezentator de televiziune dacă este dispus să încarcereze șapte jurnaliști care îl calomniaseră: „Chiar dacă ar fi un profet, pacea și binecuvântarea lui Allah fie cu el”, aluzie care nu se putea referi decât la profetul Mahomed, despre care musulmanii vorbesc cu această formulă irenică. Ministrul a adăugat, de altfel: „Îi cer lui Allah să mă ierte”.

Remarca ministrului — care mai fusese deja ținta presei în trecut, când invitase la uciderea a mii de opozanți — a declanșat o campanie de proteste pe Twitter și pe Facebook.

Universitatea Al-Azhar, o prestigioasă instituție a islamului sunit cu sediul la Cairo, a emis un avertisment prin care — fără a cita vreun nume — cerea „respectarea numelui profetului în discursurile publice și în presă, precum și evitarea oricărei insulte la adresa lui, chiar neintenționată”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *