Contactat de PS News, politologul Radu Carp susține că Polonia nu are capacitatea să oprească valul de migranți de la granița cu Belarus, în ciuda echipamentului de care dispune, pentru că ”nu are oameni pregătiți pentru asemenea situații”. ”NATO a acordat Poloniei echipament sofisticat, nave, armament, dar nu și oameni. Polonia nu își poate apăra granițele în momentul de față, neavând o armată antrenată să lupte”, spune Carp. Politologul este de părere că singura soluție ar fi construcția unui zid la frontiera cu Belarus, pe modelul adoptat deja de Ungaria, soluție care ar pune, însă, Uniunea Europeană într-o situație dificilă.
„Problema este intens discutată al Bruxelles pentru că Uniunea Europeană este în momentul de față într-o mare dilemă: dacă reacționează în cazul Belarus, ar trebui să încurajeze construcția acestui zid pe care l-a întreprins Polonia. Dacă încurajează un asemenea demers ar trebui să oprească orice fel de critică la adresa acțiunii similare pe care Ungaria a făcut-o în urmă cu câțiva ani și pe care continuă să o facă. Este o dispută strict politică: dacă Polonia poate să aibă acces la finanțare pentru această măsură, care de fapt este singura care poate opri valul de migranți. Să nu credem că presiunile diplomatice asupra Belarusului ar avea vreun efect pentru că nu e așa, nici vorbă. Singura mișcare care poate avea impact este construcția acestui zid care va opri migrația, pentru că altfel granița este foarte fluidă.
Granița Poloniei cu Belarusul este în câmpie, nu există niciun obstacol natural. E o zonă care este cunoscută ca având probleme, se știe că cea mai vulnerabilă zonă pentru o invazie terestră în Europa din partea Rusiei este granița Belarus-Polonia. Sunt probleme mai ample decât ar părea la prima vedere. Nu știu care va fi reacția de la Bruxelles, dar cei de la Bruxelles au criticat și critică Polonia pentru diverse aspecte de stat de drept, dar acum trebuie să o apere și dacă o apără pe acest plan ar trebui să suspende discuția pe celălalt plan. E destul de delicat. Polonia vrea solidaritate europeană și e îndreptățită să o aibă, iar în momentul de față presiunile strict diplomatice nu duc nicăieri cu Belarus.
Belarusul este un stat autoritar și nu ai ce presiuni să faci. Când au fost manifestațiile împotriva lui Lukanșenko s-au luat măsuri foarte drastice care nu au afectat absolut deloc regimul de la Minsk. Ce să faci, să spui că nu au dreptul să aibă viză în Uniunea Europeană liderii din Belarus?! Nu au acest drept, ce sancțiuni se pot concepe?! Asta este marea dilemă a momentului și nu știu de ce nu se discută în România din această perspectivă. Marea dilemă a momentului este dacă să se încurajeze Polonia să meargă pe linia aceasta a construirii unui gard și a întăririi frontierelor externe sau să abandoneze Polonia la șantajul Belarusului.
Lukașenko a atins un punct foarte sensibil, migrația, iar Uniunea Europeană nu vrea să mai discute despre migrație în acest moment din motivele cunoscute, știind foarte clar că Polonia are o problemă cu Bruxellesul, încercând astfel să speculeze această reacție”, spune politologul.
În continuare, Carp a explicat motivul pentru care Polonia nu este pregătită să facă față unei asemenea crize interne.
„Mai este o problemă: Polonia are un punct nevralgic, un punct foarte sensibil în asigurarea propriei securități. Polonia s-a bazat și se bazează exclusiv pe NATO, dar NATO a acordat Poloniei echipament sofisticat, nave, armament, dar nu și oameni. Polonia nu își poate apăra granițele în momentul de față, neavând o armată antrenată să lupte. S-a insistat foarte mult pe achiziția de armament, dar situația în care armata poate interveni direct și să oprească acest flux migratoriu este o chestiune inexistentă în Polonia.
Polonia a mizat exlusiv pe implicarea SUA și pe implicarea NATO, ori SUA și NATO îți oferă echipament, își oferă posibilitatea să achiziționezi armament, să faci investiții pentru modernizarea armatei, dar nu îți poate da oameni pregătiți pentru asemenea situații, asta e problema și este o vulnerabilitate internă a Poloniei.
Polonia a insistat foarte mult pe un program de înzestrare a forțele navale. Nimeni nu atacă Polonia prin Marea Nordului, iar problemele de securitate sunt cu totul altele.
E o decizie dificilă în cazul Poloniei. Lukașenko a atacat un punct foarte sensibil, respectiv cine este dispus să sară în ajutorul Poloniei într-un moment critic”, conchide Radu Carp.
Migranții ajunși la granița Belarusului cu Polonia forțează gardurile de sârmă ghimpată și încearcă să rupă cordonul de securitate. Între timp, alți migranți și-au montat corturile în apropierea graniței.
UE îl suspectează pe preşedintele Lukaşenko de orchestrarea transportării migranţilor cu avionul din Orientul Mijlociu şi Africa la Minsk, după care aceştia sunt trimişi spre Lituania, Letonia şi Polonia, ca represalii la sancţiunile economice impuse regimului bielorus de către blocul comunitar.
NATO califică „inacceptabilă” încercarea Belarusului de a folosi migranții pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană și se declară îngrijorată de escaladarea situației de la graniță.