Skip to content
Economie

Fructe cu pesticide peste limita admisă, în supermarketuri din România. Ce trebuie să faci dacă le-ai cumpărat

www.cotidianulagricol.ro

Asociația Pro Consumatori (APC) susține că într-un anumit lanț de supermarketuri s-au vândut rodii cu pesticide peste nivelul admis.

Pe site-ul APC se arată că rodiile ar fi fost comercializate în intervalul 3-16 februarie 2022 în 305 magazine Penny, potrivit ziare.com.

”Vocea consumatorilor din România, organizație de utilitate publică, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, singura organizație de consumatori din România calificată să introducă acțiuni în justiție în baza Directivei nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor (https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/romania_country_fich_en_2.pdf, a luat act cu îngrijorare de notificarea transmisă de România în data de 22 februarie 2022, ora 17.15 pe platforma RASFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje) a Comisiei Europene cu privire la depășirea de 100 de ori a limitei maxim admise la pesticidul imazalil din rodiile importate din Turcia.

Rodiile au fost comercializate în perioada 3 februarie 2022-16 februarie 2022 în 305 magazine Penny. Limita maxim admisă în rodii pentru pesticid-ul imazalil este de 0,01 mg/kg. Imazalilul poate produce cancer hepatic, cancer de tiroidă, fiind și un iritant puternic pentru ochi”, se mai precizează pe site-ul Asociației amintite.

Cei de la APC solicită public Autorității Naționale Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor să ofere lămuriri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *