Skip to content
Politică

Frunda NU vrea prag pentru abuzul în serviciu: Importantă e REDEFINIREA infracțiunii! EXCLUSIV

cotidianul.ro

Juristul György Frunda – lider al UDMR, fost deputat, senator și europarlamentar – susține, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că stabilirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu reprezintă o falsă problemă, în condițiile în care ”importantă este redefinirea acestei infracțiuni”, astfel încât să prevaleze aspectele civile, nu penale.

Vă prezentăm declarațiile lui György Frunda.

”Regândirea” infracțiunii

”Stabilirea unui prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu reprezintă, sunt convins, o problemă artificială. Nu aspectul acesta este esențial, nici pe departe!Importantă este redefinirea, regândirea abuzului în serviciu. Bunăoară, abuzul în serviciu să fie faptă penală doar atunci când procurorii probează fără dubii că persoana în cauză a profitat în mod direct de funcția publică pe care o ocupă și a obținut profit din asta. În unele țări europene, acestă infracțiune se numește ‹abuz de putere›, tocmai fiindcă despre așa ceva este vorba. De cele mai multe ori, acestă infracțiune presupune probleme civile, nu penale.

Germania versus România

Din păcate, în România, abuzul în serviciu a fost transformat într-o portiță prin intermediul căreia s-a ajuns să se spună că aproape orice ar reprezenta un abuz în serviciu. Or, în această ordine de idei, este clar că infracțiunea ca atare necesită o redefinire corespunzătoare. Controversele referitoare la stabilirea unui anumit prag îmi par sterile, artificiale, și riscul este să ratăm esența problemei. Ce-i drept, în Germania există un prag pentru această infracțiune, însă, raportându-ne la România, nu asta este adevărata problemă. Pragul este o fată morgană care duce dezbaterea în derizoriu. Ridic și eu o întrebare: dacă un procuror are 10-20 de cauze achitate, iar el a hărțuit oameni nevinovați timp de doi-trei ani, asta nu se numește abuz în serviciu? Aceasta în condițiile în care procurorii răspund în fața legii ca orice alți cetățeni, ceea ce înseamnă că absența unei legi privitoare la răspunderea magistraților nu ar trebui să reprezinte, nici pe departe, un impediment.

Mesaj pentru conducerea UDMR

Întrebat dacă UDMR își va continua colaborarea parlamentară cu PSD-ALDE, ca și în trecut, în pofida micilor neînțelegeri de moment privitoare la modificarea Codurilor penale, György Frunda nu a fost întocmai optimist. ”Nu știu ce să vă răspund, întrucât eu nu mai fac parte din conducerea UDMR. Părerea mea este că liderii UDMR ar trebui să spună clar și răspicat dacă Uniunea vrea o colaborare oficială cu PSD-ALDE, și, dacă există intenția aceasta de ambele părți, să se negocieze cu toate cărțile în față, fiindcă așa este în politică, plecând de la necesitatea rezolvării problemelor minorității maghiare și de la dezastrul numit Autostrada Transilvania, proiect pentru care politicienii puterii nu găsesc de cuviință să bată cu pumnul în masă”, a declarat György Frunda, în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *