Skip to content
Puterea Știrilor Video

”Frustrările” care i-au adus sfârșitul lui Ludovic Orban în PNL: „A sacrificat tot Guvernul și o serie de funcții cheie pentru acest lucru”

Inquam Photos / Ilona Andrei

Invitat în studioul Puterea Știrilor, juristul și senatorul PNL Daniel Fenechiu a vorbit despre momentele care au dus la schimbarea lui Ludovic Orban din fruntea Partidului Național Liberal (PNL). Astfel, Fenechiu a precizat că planul inițial al PNL a fost ca la alegerile parlamentare din 2020 să aibă un scor de 30%, peste PSD, iar Ludovic Orban să fie prim-ministru. Planul a fost, însă, dat peste cap, după eșecul liberalilor din alegeri.

„Domnul Ludovic Orban nu a mai putut să obțină funcția de prim-ministru datorită faptului că partenerii noștri din acea vreme, USR, s-au opus și nu și l-au dorit pe domnul Ludovic Orban, și atunci el ca să își asigure supraviețuirea politică a făcut un anumit tip de negociere în care a sacrificat o parte din lucrurile pe care PNL ar fi trebuit să le obțină. Ludovic Orban a insistat foarte mult ca domnia sa să aibă președinția Camerei Deputaților”, a detaliat liberalul Fenechiu.

„Uman vorbind, o parte dintre frustrările lui Ludovic Orban pot fi înțelese pentru că, practic, el a decontat scorul PNL, care a fost diferit de așteptările noastre. Noi ne așteptam ca scorul PNL să fie peste 30%, să fie un scor peste scorul PSD și să îl facem pe Ludovic Orban prim-ministru. Asta era dorința în PNL, planul. Anumite evoluții în perioada anterioară a alegerilor au dus ca cota PNL să scadă, am finalizat alegerile cu 25%, cu 4 procente sub PSD. Domnul Ludovic Orban nu a mai putut să obțină funcția de prim-ministru datorită faptului că partenerii noștri din acea vreme, USR, s-au opus și nu și l-au dorit pe domnul Ludovic Orban, și atunci el ca să își asigure supraviețuirea politică a făcut un anumit tip de negociere în care a sacrificat o parte din lucrurile pe care PNL ar fi trebuit să le obțină. Ludovic Orban a insistat foarte mult ca domnia sa să aibă președinția Camerei Deputaților.

Uman vorbind, eu pot înțelege acest subiect, că președintele partidului trebuie să aibă o funcție, dar nu poți sacrifica tot Guvernul și o serie de funcții cheie pentru acest lucru. Lucrurile astea au generat un anumit tip de feedback împotriva domnului Orban, iar funcția de președinte al Camerei Deputaților se pare că nu i-a fost suficientă ca să câștige alegerile la termen din PNL”, a declarat liberalul Daniel Fenechiu, la Puterea Știrilor.

Amintim că fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a demisionat din partid, la sfârșitul anului trecut, fiind urmat de 15 senatori şi deputaţi. Asta după ce, pe 26 octombrie, Ludovic Orban a plecat din grupul PNL de la Camera Deputaţilor, devenind deputat neafiliat.

Parlamentarii care şi-au înregistrat demisia din PNL, alături de Ludovic Orban au fost: Alexandru Kocsis (deputat), Ovidiu Florean (senator), Ion Ştefan (deputat), Ionel Dancă (deputat), Constantin Şovaială (deputat), George Ionescu (deputat), Adrian Oros (senator), Bogdan Bola (deputat), Claudiu Chira (deputat), Nicolae Giugea (deputat), Antonel Tănase (deputat), Gabriel Plăiaşu (deputat), Ion Iordache (senator), Violeta Alexandru (deputat) şi Adrian Miuţescu (deputat).

Ulterior, Ludovic Orban a anunţat constituirea unui nou partid de centru-dreapta, Forţa Dreptei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *