Skip to content
Politică

FSANP atacă: Dragnea este condamnat pentru deturnarea banilor destinati copiilor aflati in dificultate

radioiasi.ro

Sindicaliștii din penitenciare lansează un nou atac la adresa ministrului Justiției și a Partidului Social Democrat, afirmând că victimele sunt neglijate în favoarea deținuților.

Mai precis, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor susține că pentru deținuți se cheltuie de peste 1.000 de ori mai mult decât pentru victimele infracțiunilor. FSANP a mai subliniat, făcând aluzie la condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea, că cine a deturnat fonduri în interes de partid de la copii aflați în dificultate o va face și de la victimele infracțiunilor, conform B1.ro.

Citiți mai jos mesajul integral al FSANP:

Daca banii copiilor in dificultate pot fi deturnati in interes de partid, exista acelasi risc si pentru victimele infractiunilor. Guvernul aloca de peste 1.000 de ori mai multi bani pentru infractori.

Cu aproape 3 ani intarziere, Romania incepe timid sa puna in practicaDirectiva 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea si protectia victimelor criminalitatii. Intre timp au fost peste 20 de initiative pentru protectia infractorilor, daca excludem modificarea de ansamblu a legilor justitiei si a legislatiei penale in acelasi scop.

Pentru ca riscul ca banii alocati pentru protectia victimelor infractiunilor sa fie deturnati in scopuri politice este cat se poate de real, consideram oportun ca acest viitor mecanism de protectie a victimelor sa nu fie gestionat de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). De acolo s-a demonstrat ca pot fi deturnati bani pentru partid prin angajari fictive.

Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, este condamnat in prima instanta pentru deturnarea banilor destinati copiilor aflati in dificultate, in interes de partid. Este, deci, extrem de posibil ca si banii destinati victimelor infractiunilor sa aiba aceeasi soarta daca acestia raman sub control politic si daca mecanismul institutional presupune incadrarea de personal la comanda politica.

In context, notam discrepanta majora intre resursele alocate victimelor si cele alocate infractorilor. 1,2 milioane de Euro/an pentru victime, versus 1,3 miliarde de Euro/an pentru detinuti. De  peste 1.000 de ori mai multe resurse alocate pentru infractori, iar aceasta prapastie este adancita de costurile masurilor recent adoptate sau propuse.

Costurile estimate pentru fiecare detinut pus in libertate prin recursul compensatoriu si care recidiveaza sunt de peste 24 mii Euro/recidivist. Estimam peste 5.000 de recidivisti din “promotia Toader” in urmatorii ani si peste 120 milioane/an in prejudicii pentru victime, costuri sociale si de administrare a justitiei.

La aceste sume se adauga peste 13 milioane Euro/an pentru sisteme de supraveghere electronica pentru detentia la domicliu si peste 500 de milioane de euro pentru despagubirile propuse a fi acordate fostilor detinuti. Asta in conditiile in care Statul Roman refuza sa plateasca anjajatilor din penitenciare o datorie de aprox. 10,5 milioane Euro pentru cele peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate.

La 4 iulie 2018 Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un Proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor. Termenul era 16 noiembrie 2015 (nb!).

Conform initiatorului, sunt puse in practica art. 8 -Dreptul de acces la serviciile de sprijinire a victimelor , art. 9 – Sprijinul din partea serviciilor de sprijinire a victimelor si art. 22 – Evaluarea individuala a victimelor pentru identificarea nevoilor de protectie specifice potrivit tipului de infractiune din Directiva 2012/29/UE.

Proiectul presupune cheltuieli anuale de aproximativ 1,2 milioane de euro (6.797.081 lei/an in medie) pentru infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor pentru sprijinirea victimelor infractiunilor in cadrul DGASPC, la nivel de compartiment cu cel putin 3 salariati: asistent social, psiholog, consilier juridic, conform art. 8 si 9 din Directiva.

In concluzie, consideram ca viitorul mecanism de protectie a victimelor trebuie scos de sub control politic. Cine a deturnat fonduri in interes de partid de la copii aflati in dificultate o va face si de la victimele infractiunilor, indiferent ca poate sau nu sa-si modifice in Parlament definitia infractiunii pentru care tocmai a fost condamnat.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *