Skip to content
Politică

Funcția de procuror general al României, dorită de cinci candidați

Cinci candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de procuror general al României.

Până acum, în cursa pentru şefia Ministerului Public s-au înscris Codruţ Olaru, Constantin Sima, Oana Schmidt-Hăineală şi Gheorghe Ivan și, mai nou, Augustin Lazar, procurorul-şef al Parchetului Curţii de Apel Alba-Iulia,acesta fiind al patrulea candidat pentru acest post rămas vacant după demisia lui Tiberiu Niţu, informează romaniatv.net.

Augustin Lazăr conduce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia din ianuarie 2013, anterior el fiind procuror-şef adjunct. Procurorul a coordonat anchetele din dosarele privind furturile brăţărilor dacice şi altor bunuri de tezaur din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Codruţ Olaru este, din mai 2013, adjunct al procurorului general al României, iar anterior, din 11 ianuarie 2007, a fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Olaru a fost procuror din 1995 până în 1999 la Parchetul Judecătoriei Bacău, instituţie pe care ulterior a condus-o timp de un an, până în 2000. Ulterior, Codruţ Olaru a fost procuror la Parchetul Tribunalului Bacău, iar din 2002 a fost la DIICOT Bacău, instituţie pe care a şi condus-o din 2005 până în 2007.

Oana Schmidt Hăineală este membru în Consiliul Superior al Magistraturii din 2011, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, ea lucrând anterior la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, cu grad profesional de parchet de pe lângă curtea de apel. A fost vicepreşedinte al CSM în 2012 şi preşedinte în 2013. Mandatul de membru îi expiră în acest an.
Gheorghe Ivan a condus DNA Galaţi în perioada 2008 – 2013, fiind de atunci procuror la Parchetul Înaltei Curţi.

Ministerul Justiţiei a declanşat, pe 17 februarie, procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de procuror general, termenul limita pentru depunerea dosarelor fiind 16 martie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *