Skip to content
Sport

Funeralii naționale, în Franța, pentru cântărețul Johnny Hallyday

variety.com
" "

Franţa organizează omagii naţionale pentru două personalităţi de excepţie ale patrimoniului ei cultural, scriitorul Jean d’Ormesson, vineri, şi cântăreţul Johnny Hallyday, sâmbătă, al cărui convoi funerar va străbate celebrul bulevard Champs-Elysees din Paris, informează AFP. Ultimii trei președinți ai Franței, Emmanuel Macron, Francois Hollande și Ncolas Sarkozy, sunt prezenți la funerarii.

Omagiu rock’n’roll

" "

La fel ca în octombrie 1963, când moartea celebrei cântăreţe Edith Piaf şi a academicianului Jean Cocteau s-au produs la un interval scurt una după cealaltă, decesul lui Jean d’Ormesson a precedat cu câteva ore moartea lui Johnny Hallyday, un star naţional al muzicii franceze, potrivit Antena3.ro

Cântăreţul, care a încântat generaţii de francezi şi spectatori francofoni din lumea întreagă, a vândut peste 100 de milioane de discuri într-o carieră de aproape 60 de ani. El a murit miercuri la vârsta de 74 de ani din cauza unui cancer pulmonar.

Sâmbătă, „un omagiu popular”, excepţional şi foarte rock’n’roll îi va fi adus muzicianului. Numeroşi admiratori sunt aşteptaţi pe bulevardul Champs-Elysees, unde vor defila şi 100 de motociclişti, înainte de o slujbă organizată la biserica Madeleine din Paris. Starul va fi înmormântat în cadrul unei ceremonii intime, luni, pe insula antileză Saint-Barthelemy, unde familia sa deţine o proprietate.

Nicolas Sarkozy i-a adus un ultim omagiu vineri şi a declarat că odată cu dispariţia muzicianului „un fragment întreg din vieţile noastre dispare”, în timp ce ieşea din capela în care a fost depus sicriul cântăreţului.

Preşedintele Macron, care a declarat într-un comunicat că Johnny Hallyday este „un erou francez”, a anunţat că „va lua pentru scurtă vreme cuvântul” în timpul ceremoniei religioase de sâmbătă, în timp ce muzicienii din trupa lui Johnny Hallyday vor interpreta piese clasice din repertoriul acestuia în faţa bisericii.

Mesajele de adio au inundat reţelele de socializare începând de miercuri, iar mesajul „Merci Johnny” va fi proiectat cu ajutorul unei instalaţii luminoase pe durata întregului weekend pe Turnul Eiffel.

Jean d’Ormesson este un scriitor. Este şi un star, un monument naţional„, a declarat Jean-Marie Rouart, membru al Academiei Franceze.

Arhetip al scriitorului de limbă franceză, Jean d’Ormesson a murit în noaptea de luni spre marţi la vârsta de 92 de ani.

Cu ocazia unui discurs susţinut vineri în holul de onoare de la Hotel des Invalides, un moment din centrul Parisului, preşedintele francez Emannuel Macron a declarat: „Jean d’Ormesson a fost acea vară lungă din care, timp de decenii, ne-am încălzit cu lăcomie şi recunoştinţă. Această vară a fost prea scurtă„.

Mai multe despre subiect AICI

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *