UPDATE VIDEO Funeraliile Papei Francisc. Sicriul a ajuns la Santa Maria Maggiore. Ceremonia de acolo este privată

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE, ORA 13.56

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Papei Francisc a ajuns la bazilica Santa Maria Maggiore.

Ceremonia funerară din Basilica Santa Maria Maggiore este privată, închisă publicului și presei. Mormântul lui Francisc poate fi vizitat începând de duminică.

UPDATE, ORA 13.39

Sicriul Suveranului Pontif a fost scos în aplauze din Bazilica Sfântul Petru și se îndreaptă spre Santa Maria Maggiore.

Carul mortuar care transportă sicriul Papei Francisc la Santa Maria Maggiore este un papamobil adaptat pentru această ceremonie.

Cortegiul trece prin Roma în aplauzele numeroşilor oameni care au aşteptat trecerea pe străzi.

UPDATE, ORA 13.20

Slujba s-a încheiat. Cardinalii se întorc în Biserica Sf. Petru.

Sicriul papei Francisc va fi adus la Santa Maria Maggiore pentru înmormântare.

Viața Papei Francisc a fost omagiată de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, în timpul predicii din cadrul funeralaliilor Suveranului Pontif.

Francisc a fost un „papă printre oameni, cu o inimă deschisă față de toată lumea”, a spus cardinalul.

Delegațiile cu cel mai mare interes de securitate vor fi primele care vor părăsi Piața Sf. Petru, în special Statele Unite, Ucraina, Palestina, Franța, Spania, regalii britanici, Brazilia și președintele Republicii, Sergio Mattarella.

Toți ceilalți vor pleca după ce cortegiul funerar va părăsi Vaticanul, potrivit sediului poliţiei din Roma.

UPDATE, ORA 12.47

Aproximativ 200.000 de oameni sunt prezenți la funeraliile Papei Francisc, au anunțat autoritățile, potrivit CNN.

Piața Sfântul Petru nu este complet plină, însă acest lucru se întâmplă deoarece autoritățile au decis să limitereze numărul celor ce pot intra în Piață.

În schimb, mulți credincioși sunt în spatele barierelor, pe străzile din apropiere.

CNN amintește că la funeraliile Papei Benedict al XVI-lea, în 2023, au participat 50.000 de oameni.

În 2005, aproximativ 300.000 de oameni au fost prezenți la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.

UPDATE, ORA 11.28

Sunt cântate o selecție de versete din psalmi sau pasaje din Sfânta Scriptură.

Maestrul ceremoniilor liturgice a așezat o evanghelie deschisă pe sicriul simplu de lemn al Papei.

Lângă sicriul Papei se află oamenii care făceau parte din „familia” lui de la Vatican. Aceştia sunt secretarul Don Juan Cruz Villalon, Don Manuel Pellizzon și Don Fabio Salerno. Alături de ei s-au aflat laicii care i-au fost mereu apropiați Papei: asistenta Massimiliano Strappetti și consilierii de cameră Piergiorgio Zanetti și Daniele Cherubini. Aceştia au sărutat sicriul înainte de a fi scos în piaţa Sfântul Petru.

UPDATE, ORA 11.15

A început ceremonialul funerar. Sicriul Papei Francisc a fost scos din Catedrala San Pietro. Clopotele Bazilicii Sfântul Petru au bătut sâmbătă dimineaţa la Roma pentru funeraliile Papei Francisc, cu doar câteva minute înainte de începerea slujbei.

O maree de credincioşi se află în Piaţa Sf. Petru.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu participă sâmbătă, la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctității Sale Papa Francisc.

În delegația oficială a României care merge la Vatican se află și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu.

Sâmbătă va fi zi de doliu național în România în memoria Papei Francisc. Premierul Ciolacu a precizat că aceasta este o decizie ce dovedește ”respectul profund pentru deschiderea totală și căldura arătată permanent românilor’ de către Papa Francisc.

Suveranul Pontif a decedat luni, la vârsta de 88 de ani, și va fi înmormântat sâmbătă în Bazilica Santa Maria Maggiore din centrul Romei.

Slujba funerară se va desfășura începând cu ora locală 10:00 (11:00, ora României), în Piața Sfântul Petru, marcând astfel începutul Novemdialelor (cele 9 zile sfinte) – o veche tradiție ce are loc la moartea unui Papă ce implică 9 zile de doliu și liturghii zilnice pentru odihna sufletului Suveranului Pontif.

Mormântul Papei Francisc este realizat din marmură și va purta o singură inscripție ‘Franciscus’, adică Francisc în latină, a anunțat Vaticanul, potrivit AFP, relatează Agerpres.

50 de șefi de stat și 10 monarhi au confirmat prezența la funeralii, printre care se numără președintele american Donald Trump, cel ucrainean Volodimir Zelenski și cel argentinian, Javier Milei, dar și moștenitorul coroanei britanice, Prințul William.

Zi de doliu național în România

Joi, Guvernul a adoptat Hotărârea prin care ziua de 26 aprilie va fi decretată zi de doliu național în memoria Papei Francisc. Această decizie vine cu o serie de măsuri care trebuie puse în aplicare atât de către instituțiile publice, dar și de români.

Potrivit Legii nr. 75/1994, toate instituțiile publice – atât cele centrale, cât și locale – sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României. Acest lucru presupune ca steagul să fie coborât pe jumătate. 

Prevederea se aplică și în cazul trecerilor de frontieră, aeroporturi, porturi, gări sau la sediile formațiunilor politice, potrivit MEDIAFAX.

Ce obligații au românii

Românii care au arborat steagul României la domiciliul sau la reședința lor trebuie să se supună, de asemenea, acestei măsuri.

Având în vedere caracterul special, în ziua de doliu național, presa și instituțiile de cultură trebuie să își adapteze programul și conținutul.

Excepția de la regulă

Reguli speciale pentru manifestațiile culturale, artistice și sportive programate pentru ziua de sâmbătă nu sunt menționate în Hotărârea de Guvern semnată de premierul Ciolacu. În acest sens, meciurile de fotbal din Superligă și Liga a 2-a nu vor suferi, cel puțin pentru moment – dacă nu se iau decizii în acest sens între timp – modificări. Spre exemplu, meciurile de fotbal de primă ligă din Italia și Argentina au fost amânate, după anunțul morții Papei Francisc.

În România, ultima dată când Executivul a decretat zile de doliu național a fost în cazul funeraliilor Regelui Mihai, în 2017.

RITUALURI STRĂVECHI

Moartea lui Francisc a pus în mişcare ritualuri străvechi, stabilite pe măsură ce Biserica cu 1,4 miliarde de membri a făcut trecerea de la un papă la altul, cum ar fi de pildă ruperea „Inelului Pescarului” şi a sigiliului de plumb al papei, folosit în timpul vieţii sale pentru a sigila documente, astfel încât acestea să nu poată fi folosite de nimeni altcineva.

În timp ce catolicii din întreaga lume îl plângeau pe Papa Francisc, toţi cardinalii de la Roma au fost convocaţi marţi la o reuniune pentru a decide asupra succesiunii evenimentelor din zilele următoare şi pentru a trece în revistă funcţionarea de zi cu zi a Bisericii în perioada premergătoare alegerii unui nou papă.

Un conclav pentru alegerea unui nou papă are loc în mod normal la 15-20 de zile după moartea unui pontif, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să înceapă înainte de 6 mai. Data exactă va fi decisă de cardinali după funeraliile lui Francisc, notează news.ro.

La scrutinul secret vor participa 135 de cardinali eligibili. Conclavul se poate întinde pe mai multe zile înainte ca fumul alb care iese din hornul Capelei Sixtine să anunţe lumea că un nou papă a fost ales.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: