Funeriu: Rolul preşedintelui este, în viziunea mea, acela de garant al valorii educaţiei

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Daniel Funeriu şi-a prezentat, luni, programul pe Educaţie, el afirmând că rolul preşedintelui este, în viziunea mea, acela de garant al valorii educaţiei, nu un simplu manager de sistem. Potrivit documentului, statul va acorda vouchere de meditaţii şi reduceri de impozite pentru părinţi. El vorbeşte despre axarea educaţiei în jurul definirii rolului esenţial al profesorului în sala de clasă şi în afara ei, în societate, arătând că esenţa este formarea iniţială şi continuă a profesorilor, de care se va ocupa o structură administrativă de elită. „Sistemul” de educaţie va veghea că profesorii din România transmit elevilor cunoaştere reală, mai spune Funeriu.

”Rolul preşedintelui este, în viziunea mea, acela de garant al valorii educaţiei, nu un simplu manager de sistem. Valorile naţiunii izvorăsc din cultură şi credinţă, se îmbogăţesc prin cercetare şi se transmit prin educaţie. De aceea aceste domenii trebuie tratate împreună. Realitatea crudă este că risipim cu nonşalanţă cel mai important patrimoniu naţional: inteligenţa nativă a copiilor noştri. Vom lua măsuri radicale pentru ca acest lucru să înceteze”, scrie Daniel Funeriu în programul său prezidenţial.

Potrivit candidatului independent, educaţia şi cultura nu mai sunt azi văzute în societate ca fiind elementele cheie ale succesului în viaţă, ceea ce duce la mutaţii sociale importante, precum căutarea, la nivelul societăţii, a divertismentului în locul producerii de bogăţie materială şi spirituală. Dorinţa de a fi educat tinde să fie înlocuită cu superficialitatea, adesea valorizată social în detrimentul solidităţii intelectuale.

”Fenomenul e accentuat de generalizarea fenomenului diplomelor fără acoperire în pregătirea reală, de privilegiere a formei în detrimentul fondului. Creşterea rapidă a mobilităţii ocupaţionale, viteza apariţiei noilor meserii, ce ca şcoala nu doar să răspundă cerinţelor pieţelor muncii, ci mai ales să le intuiască. Soluţii există: ele cer o recentrare pe fundament, o exigenţă sporită şi o întărire instituţională a universităţilor. Într-o lume în care principalul pericol îl reprezintă obezitatea informaţională, educaţia din România trebuie să întărească discernământul cetăţenilor. Intervenţia statului şi a preşedintelui vor avea ca obiectiv aducerea în conştiinţa publică a certitudinii că educaţia este o dinamică societală, cea mai sigură investiţie la nivel individual şi societal pentru prosperitate”, subliniază Funeriu.

Candidatul prezintă obiectivul principal în educaţie: Întărirea transferului de cunoaştere prin aducerea modernizării în sala de clasă şi nu doar o modernizare birocratică, prin legi şi norme niciodată aplicate.

”Esenţa unei educaţii de înalt nivel este profesorul. Vom refonda sistemul de educaţie pe baza autorităţii intelectuale, profesionale, comportamentale şi morale a profesorului”, spune Daniel Funeriu.

Potrivit acestuia, axarea educaţiei trebuie făcută în jurul definirii rolului esenţial al profesorului în sala de clasă şi în afara ei, în societate. Esenţa este formarea iniţială şi continuă a profesorilor, de care se va ocupa o structură administrativă de elită.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: