Furia fermierilor câștigă teren în toată Europa. „Am aprins o scânteie care a devenit o flacără”

Protest de Fermiei in Berlin
Sursa foto: Captura video/ Youtube - România liberă

Din România și până în Spania, fermierii și-au intensificat mișcările de protest împotriva Pactului Verde European și a creșterii accizelor la motorină, relatează Le Monde. Peisajul rural european a devenit foarte agitat, pe măsură ce inflația și importurile din Ucraina scot în stradă tot mai mulți oameni care pun acum presiune pe Bruxelles și alte capitale europene.

Din Spania până în România, trecând prin Polonia, Germania și Franța, fermierii își exprimă nemulțumirea. După o săptămână de mobilizare masivă, fermierii germani au amenințat joi, 18 ianuarie, cu noi acțiuni. Liderii UE se tem că această mișcare de protest s-ar putea răspândi, precum cea care a afectat Franța în 2018-2019 cu „vestele galbene”, contribuind totodată la ascensiunea extremei drepte.

Aceste mobilizări, chiar dacă apar de fiecare dată din motive specifice locale sau legate de deciziile naționale (creșterea taxelor la motorină, concurența importurilor ucrainene, reducerea utilizării pesticidelor, limitarea deversărilor de azot sau gaze cu efect de seră, restricțiile pentru conservarea biodiversității), vin într-un moment în care discuțiile sunt tensionate la Bruxelles. Susținătorii agriculturii intensive, precum Federația Națională a Sindicatelor Fermierilor (FNSEA) sau omologul său european, Comitetul Organizațiilor Profesionale Agricole-Confederația Generală a Cooperativelor Agricole (COPA-Cogeca), denunță Pactul Verde European sau Green Deal.

Această inițiativă politică susținută de Comisia Europeană trebuie să angajeze cele 27 de state membre într-o tranziție ecologică și să stabilească obiective pentru reducerea utilizării pesticidelor, precum și dezvoltarea agriculturii ecologice, sau protecția biodiversității. Tensiunile cresc pe măsură ce alegerile europene, programate pentru iunie, se apropie.

„În 2024 sunt scadențe majore legate de alegerile europene. Trebuie să avem în vedere că 30% din bugetul european este destinat agriculturii”, subliniază Arnaud Rousseau, președintele FNSEA, care adaugă: „Sunt multe puncte fierbinți pentru agricultura europeană.””

„Am aprins o scânteie care a devenit o flacără. Sper să nu ne împingă să dăm foc casei”

În România, revolta este alimentată în principal de preocupările legate de concurența produselor ucrainene. Fermierii acuză guvernul că favorizează importurile la prețuri mici din Ucraina vecină, ceea ce împiedică promovarea producției locale. Ei cer o creștere a subvențiilor europene și o reducere a dobânzilor și a prețului benzinei.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL