Furnizorii de energie avertizează: Nu putem cumpăra angro pentru consumul anului viitor

Sursa foto: Facebook/ACUE

Furnizorii de energie electrică din Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) au avertizat, într-o întâlnire cu presa, că nu pot cumpăra energie angro pentru consumul anului viitor, în principal pentru perioada de după eliminarea plafonării, programată legal la 1 aprilie 2025, piețele la termen fiind în prezent aproape complet lipsite de lichiditate și înregistrându-se extrem de puține tranzacții de alte tipuri decât cele spot, și numai pentru cantități foarte mici.

Ei au reluat solicitarea către autorități de a impune prin lege un mecanism de ofertare obligatorie de energie (power release) pe termene mai lungi de către producători, pentru asigurarea lichidității pieței.

Ideea este ca producătorii să fie obligați să facă oferte de vânzare de energie pe mai multe termene – lună, trimestru, semestru, an etc. Un mecanism similar (gas release) a fost în vigoare mai mulți ani pe piața angro locală a gazelor naturale, producătorii interni de profil având obligația de a scoate la vânzare 40% din producție pe piețele centralizate, altele decât cele spot.

″În momentul de față, dacă vă uitați pe tranzacțiile care se fac cu livrare în 2025, veți vedea că lichiditatea este aproape zero. În aceste condiții, ne gândim că singura soluție care mai e la dispoziție astăzi, când sunten aproape în noiembrie, ar fi o decizie de impunere a unui program de tip power release, pentru a asigura o accesul la energie în cursul anului 2025. Nu vorbim de control asupra prețului, ci doar de cantități scoase la vânzare în mod programat. Nu poți să crezi că vei avea un preț bun pentru 2025 când tu, astăzi, ai lichiditate aproape zero pentru 2025″, a declarat directoarea executivă a ACUE, Dana Dărăban.

Ea a adăugat că o astfel de reglementare ar trebui discutată și gândită alături de producători. Mecanismul ar trebui impus de la 1 ianuarie 2025, pentru a se asigura tranziția la perioada de după eliminarea plafoanelor de preț final.

″Niciunui producător nu îi place, cum nu ne place nici nouă, să i se spună cum să-și facă tranzacțiile și cum să-și ia deciziile comerciale. Dar trebuie să înțelegem că suntem cu toții în această piață, iar un eșec al al ieșirii din actuala plafonare cât mai repede posibil va costa până la urmă toată piața de energie. Pentru că acest mod de a plafona prețurile, dacă continuă, începe să devină nociv. Nu există lichiditate, nu mai există competiție. În momentul de față nu avem vizibilitate, adică este foarte greu să spui care va fi prețul, pentru că nu ai niciun un semnal de preț și neavând un semnal de preț pentru ceea ce tu în factură ai aproape 50% pondere, nu prea poți să-ți estimezi un cost, însă în ianuarie ar trebui să știm, pentru că trebuie să facem oferte de furnizare către clienți″, a arătat Dărăban.

Ea a mai spus că, în prezent, potrivit estimărilor ACUE, restanțele statului în ceea ce privește compensațiile datorate de la buget către furnizorii de energie electrică pentru acoperirea costurilor plafonării prețurilor la consumatorii finali se ridică la circa 1 miliard de euro.

″Din nefericire, suma nu este confirmată de ANRE, pentru că, în cursul anului 2024, ANRE-ul și-a schimbat viziunea vizavi de modul în care se depun documentațiile pe platformele de decontare, schimbare care a generat foarte multe întârzieri, corecții în ghidul de depunere etc. Ultimele corecții au apărut undeva în luna august 2024 și, în momentul de față, probabil că furnizorii sunt în faza în care ori se clarifică, ori au început să încarce date, dar ăsta este motivul întârzierii. Odată încărcate, datele se validează foarte repede, dar încărcarea de documente este undeva la decembrie-ianuarie, după ianuarie nu s-a mai încărcat din cauza pe care am menționat″, a spus șefa ACUE.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: