Furtul tezaurului dacic. Presa din Olanda ne ia în râs și spune că românii se recunosc singuri vinovați

Sursa foto: Scythians steppe nomad Brotherhood

Muzeul Național de Istorie din București și Ministerul Culturii din România nu au respectat legea atunci când au transmis piesele din tezaurul dacic la Muzeul Drents din Assen, anunță presa din Olanda, lăsând să se înțeleagă că partea română este de fapt vinovată pentru dispariția tezaurului.

O știre difuzată de televiziunea publică NOS din Olanda la data de 7 februarie 2025 preia informații din presa românească, referitoare la ancheta pe care a realizat-o Corpul de control al premierului României asupra acestui caz. Potrivit acestor surse, capodoperele de artă ar fi trebuit să fie mai bine securizate, procedurile de împrumut pentru aceste piese au fost neglijente iar obiectele, de mare valoare, nu au fost evaluate la timp.

„Asta afirmă organul de supraveghere al premierului român pe baza cercetărilor proprii. Rezultatele cercetării vor fi predate Parchetului Român”, explică jurnaliștii olandezi.

„Concluziile au scos la iveală, pe de o parte, neajunsuri în legislația în domeniul patrimoniului cultural. Pe de altă parte, au fost demonstrate abateri la respectarea cadrului legal pentru exportul de bunuri culturale mobile clasificate”, a citat presa română din raportul Corpului de control.

În noaptea de 24 spre 25 ianuarie 2025, din Muzeul Drents au fost furate un coif din aur și trei brățări din aur. Autorii furtului au folosit un explozibil pentru a sparge ușa exterioară.

Muzeul Drents primise aceste obiecte de mare valoare conform unui împrumut de la Muzeul Național de Istorie al României. Piesele furate din Muzeul Drents încă nu au fost găsite și există temerea că obiectele din aur au fost topite, subliniază jurnaliștii olandezi.

Raportul anchetei din România afirmă că procedurile prin care au fost împrumutate obiectele antice către Muzeul Drents au decurs rapid. Raportul Corpului de control al premierului României „face în principal comentarii critice cu privire la lipsa de securitate la Muzeul Drents. Se remarcă, printre altele, că securitatea fizică permanentă a fost prezentă la expozițiile de artă similare la Madrid și la Roma. Expoziția din Assen a fost monitorizată de la un centru de control”.

Directorul Muzeului Drents, Harry Tupan, a spus anterior că Muzeul Drents a fost bine securizat, dar că este dificil să se pregătească pentru o agresiune de o asemenea violență. „Nimic nu poate rezista unei bombe”, a spus el. Potrivit lui Tupan, Muzeul Drents și-a îndeplinit toate obligațiile contractuale.

Raportul românesc mai precizează că unele obiecte din colecție, inclusiv piesele furate, nu au fost reevaluate la fiecare zece ani, deși legea impune acest lucru. În contractul pe care Muzeul Național de Istorie al României l-a încheiat cu Muzeul Drents, „valoarea pieselor ar putea fi deci subevaluată”.

„Glumă scumpă”

Ieri, un post de televiziune olandez anunța că guvernul de la Haga va plăti prejudiciul dacă piesele nu vor fi găsite. Obiectele care au fost furate sunt asigurate pentru 5,8 milioane de euro. Ministrul olandez al Culturii, Eppo Bruins, nu a confirmat această sumă, dar a spus că este o „glumă scumpă” pentru statul olandez.

Trei suspecți au fost arestați în legătură cu acest furt de obiecte de artă. Acești trei suspecți sunt doi bărbați și o femeie din regiunea Heerhugowaard. Deocamdată nu s-a dezvăluit ce rol ar fi avut suspecții în acest jaf.

Citeste mai mult AICIhttps://ziare.com/olanda/furt-tezaur-dacic-vina-romaniei-1922345

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: